Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Med vett til å drepe

Massedrap på zombier har gjort Jesse Eisenberg (26) til filmstjerne.

||| OBS! Denne artikkelen inneholder spoilere!

Dagbladet.nos lesere gir «Zombieland» terningkast seks

— Du veit... det var en gedigen ære å få myrde ham. Han er jo den største.

Sier Jesse Eisenberg (26), mest kjent for a) roller i filmer som «The Squid and the Whale», «Roger Dodger» og «Adventureland», og b) for å minne skikkelig mye om en annen geeky fyr i små indiefilmer, Michael Cera («Juno», «Superbad»). Men det var altså fram til sist måned, i det horrorkomedien «Zombieland» smadra konkurrentene på de amerikanske box office?ne.

Og Jesse Eisenberg ble den første (eller, det vet vi egentlig ikke, men vi kom i hvert fall ikke på noen andre, og vi har spurt flere) til å ta livet av Bill Murray (nå skal det selvsagt sies at Bill Murray selv har tatt livet av Bill Murray, rundt regnet 450 ganger i «En ny dag truer», men det teller på ingen måte).

— Det var en fornøyelse å sende ham av gårde for å møte sin skaper. Og Bill selv syntes jo det var bare morsomt. Jeg tror nesten det var han selv som foreslo at jeg skulle plaffe ham ned.

I «Zombieland» spiller Jesse den tvangsnevrotiske tenåringen Columbus, som har etablert et sett av 47 huskeregler for å unngå å bli spist av zombier. Underveis støter han på hillbillyen Tallahassee, spilt av Woody Harrelson, i det som føles som en slags gjenfødelse av sistnevnte

— Woody er som natt og dag når han er av og på settet. Utenfor settet trekker han seg tilbake og holder for seg selv, litt som Marlon Brando pleide å gjøre rundt innspillinga av Gudfaren, men så fort kamera går livner han til og blir en geysir av dårlige vitser og lenge innestengt latter.

Det var ikke sagt at Jesse skulle spille Columbus. Det første han gjorde da han mottok manuset, var å legge det nederst i bunken. Men da han plukka det fram igjen, fikk pipa en annen lyd.

— Jeg liker jo ikke skrekkfilmer. Eller skrekkomedier, for den saks skyld. Det er så skrekkelig mye overspilling overalt. Men «Zombieland» har jeg sett fem ganger nå. Den har karakterutvikling, den er sofistikert, den er smart... ok, jeg ser at jeg kanskje er litt inhabil her, siden jeg nå engang spiller i filmen, men jeg husker jeg ble sjokkert over bra rollen min var skrevet. Den er rikere og har mer utvikling enn de fleste independentfilmkarakterer jeg har lest, og det begynner å bli en del.

En av konsekvensene ved å spille i en film som alle ser er at folk begynner å peke på deg på gata og T-banen. Noen digger sånt.

— Jeg gjør det definitivt ikke. Jeg blir så brydd at jeg går inn i nærmeste butikk, uansett hva de selger. I forrige uke var jeg plutselig hos en støvsugerselger.

— Folk peker. Blir du ordentlig filmstjerne nå?

— Vel. Med et langt jødisk etternavn tror jeg sjansen er sånn cirka... null. Kanskje jeg kan breake i Israel.

Det er først de siste åra det egentlig har løsna for ham. I enkelte perioder har han gått månedsvis uten filmroller, hvilket har gjort at han i stedet har spilt rundt omkring på mange av New Yorks mindre teaterscener. Og skrevet ei bok han aldri sendte til noe forlag, og en musikal som til slutt ble satt opp et par kvelder.

— Jeg vil jo si at jeg har vært heldig med de rollene jeg har fått, egentlig. Det har jo bare med flaks å gjøre. Når du er uten jobb, tar du hva som helst, ikke sant. Og det var det jeg trodde denne filmen var da jeg åpna posten den dagen — hva som helst.

— Jeg leste et annet intervju du hadde gjort. Folk som liker film, liker denne filmen, sa du. Jeg lurte på om du kunne utbrodere litt?

— Sa jeg det? Wow, var ikke det dypt av meg? Nei, jeg vet da søren, jeg. Den er morsom. Det holder vel det, gjør det ikke? Det, og Bill Murray som zombie? Hva mer ønsker du deg?

Dagbladet.nos lesere gir «Zombieland» terningkast seks

DAGENS FREDAG: Denne artikkelen er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG.
DAGENS FREDAG: Denne artikkelen er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media