med vidåpne øyne

Når Hollywood lager nyinnspillinger av utenlandske filmer, gir de som regel pokker i hva skaperne av originalen mener. Møt regissør Christopher Nolan, unntaket fra regelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Regissør Christopher Nolan er mannen bak sommerens beste thriller, en nyinnspilling av norske «Insomnia»

- Å. ENDA EN! Christoper Nolan (32), Hollywoods absolutt heiteste regissør akkurat nå, sukker tilgjort oppgitt. Han drar den lyse luggen vekk fra panna og setter de lysende, blå øynene i Filmmagasinets journalist. For Nolan vet at han nå må gjennom flere av de samme spørsmålene han nettopp har svart på, da jeg intervjuet ham bare minutter tidligere. Våger man å lage en amerikansk versjon av en norsk filmsuksess - dem er det som kjent ikke mange av - må man pent forvente å måtte svare for seg når man møter journalister fra Norge. - Jeg har aldri møtt Erik, men jeg vet hva han synes om min versjon av filmen, sier Nolan. Og drar munnvikene oppover så de former et slags smil.

LITT TILBAKE I TID. Erik heter Skjoldbjærg til etternavn og har for all ettertid skrevet seg inn i norsk filmhistorie. Med «Insomnia» skapte han i 1997 noe så sjeldent som en vellykket, norsk thriller. Riktignok med en svenske (Stellan Skarsgård) i hovedrollen, men likevel. Manusforfatter, regissør og hele resten av teamet var så norske som noen. «Insomnia» er historien om en politietterforsker som skyter sin kollega, mens de jakter på en morder som har drept ei ung jente på bestialsk vis. Sånn i korte trekk skiller ikke historien seg særlig ut fra et hundretall thrillere, men likevel er filmen noe helt for seg sjøl. Ja, selv i USA ble den tatt vel imot. Når sånt skjer sier en slags uskreven naturlov at Hollywood må lage en amerikansk versjon. Det går som regel ille, men ikke denne gang. Mye av æren for det er utvilsomt Christoper Nolans. Som også er raus nok til å gi mye credit til originalen. Likevel følte han at den kunne gjøres annerledes. - Det var det moralske paradokset i historien som appellerte til meg. I den norske versjonen var det utviklet i en retning, som jeg forresten synes er vel og bra. Men jeg ville utvikle det i en annen retning, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer