«Medal of Honor» fortsatt for drøyt for US Army

Selv om Taliban ble fjernet fra spillet etter press.

MEDAL OF HONOR: Boikotten mot det omstridte krigsspillet med handling fra Afghanistan opprettholdes. (EA/Danger Close).
MEDAL OF HONOR: Boikotten mot det omstridte krigsspillet med handling fra Afghanistan opprettholdes. (EA/Danger Close).Vis mer

|||Utgiver Electronic Arts og utviklerstudioet Danger Close sendte uventet ut en pressemelding i forrige uke, der man på mange måter la seg flat for kritikken i forbindelse med at du i «Medal of Honor» sin flerspillerdel kan tre inn i rollen som Taliban-soldat - og blir belønnet for å drepe amerikanske styrker.

Man hadde bestemt seg for å lytte til kritikerne, og spesielt bekymringene fra soldater, het det fra Danger Close.

Derfor besluttet man å endre deler av «Medal of Honor», bare dager før lansering. Denne endringen betyr i praksis bare at navnet på fienden (altså Taliban) blir erstattet med Opposing Force. Dette for å unngå å provosere soldatene og pårørende til de som har mistet sine kjære i krigen.

Sjefprodusent for spillet, Greg Goodrich, understreket hvor viktig det er for utviklerne å respektere menn og kvinner som tjenestegjør i uniform.

- Denne endringen påvirker ikke spillerne direkte, ettersom den ikke fundamentalt forandrer gameplayet. Vi gjør dette for alle menn og kvinner som tjenestegjør i militæret og for familiene til dem som har betalt den ultimate pris — denne spillserien vil alltid respektere dere, deres minne og deres bidrag, uttalte han i pressemeldingen.

Det verste for EA og Danger Close var nok at amerikanske soldatinteressegrupper tidligere i høst besluttet å snu ryggen til «Medal of Honor» — og boikottet spillet fra å bli solgt i eller i nærheten av militærforlegninger.

Er det å bytte navnet på en av partene i flerspillerdelen nok til å reversere denne boikotten? Nei, sier en talsmann fra Army & Air Force Exchange Service, ifølge spillbloggen Kotaku.

- Samtidig som vi beklager ulempene dette kan medføre, er vårt standpunkt det samme som i forrige måned, uttaler talspersonen for denne velferdstjenesten som jobber med å tilby varer og aktiviteter til 12,3 millioner soldater og familiene deres.

Da vi møtte Greg Goodrich i Stockholm for noen uker siden, fokuserte han på å dempe kontroversene som har omgitt spillet. Han ville bare snakke om at soldatene på bakken er der for å gjøre en jobb — ikke snakke om hvorfor disse soldatene befinner seg i Afghanistan.

- Det er ingen politikk i «Medal of Honor». Vi fokuserer på soldatene og på å fortelle deres historie fra en autentisk synsvinkel. Dette er ikke et spill om Afghanistan. Det er ikke et spill om Taliban. Det er ikke et spill om Al-Qaida, Tsjetsjenere, Usbekere eller andre. Det er et spill om et fellesskap av krigere og individer som vi ønsker å hedre og si «takk», fortalte han til PressFire.

I et forsøk på å la folk få oppleve flerspillkampene — og la verden få se at spillet ikke er så farlig som mange mener, ble nylig en åpen betatest sparket i gang. Denne kan du delta i om du klikker deg inn til de offisielle nettsidene. (PS: Betatesten varer til og med 7. oktober og gjelder bare PC-versjonen).  

«Medal of Honor» lanseres 14. oktober, og slippes til PC, PlayStation 3 og Xbox 360.