Medansvarlig for folkemord, hvem går fri?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sine stort anlagte artikler i Dagbladet 16. og 17. juli beskylder professor Bernt Hagtvet tidligere AKP-ere for å være medansvarlige for folkemordet i Kambodsja. Som illustrasjon vises Pål Steigan som håndhilser på Røde Khmer-lederen Pol Pot.

Bernt Hagtvets artikkel reiser en rekke interessante prinsipielle politiske og etiske spørsmål, som dessverre ser ut til å drukne i gjensidig beskyldninger og hat. Pål Steigan svarer med å si at USA var og er like ille som Røde Khmer, mens Hagtvet repliserer, med rette, at den ene forbrytelsen ikke legitimerer den andre. Men så langt har ikke noen pekt på hva som kan være felles for støtten til så ulike systemer som dagens USA og Røde Khmer.

Aksel Nærstad er inne på mitt poeng ved å peke på både Høyre og Arbeiderpartiets støtte til folkemordene i Vietnam og Palestina, men begrenser seg til å stille spørsmål om disse partiene da burde legges ned, på linje med RV, slik Hagvedt ønsker. Men Nærstad går ikke videre, slik Hagtvet gjør, med å stille partilederne personlig ansvarlig for disse folkemordene. Trekker vi det så langt vil mange hevde at dette blir en absurd diskusjon, men dette er likevel ett av Hagtvets hovedpoenger og et spørsmål som dessverre er høyst aktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer