«Medborgare Brun»

Bli med til Ane Bruns Söder.

STOCKHOLM (Dagbladet.no): Mandag slapp Ane Brun plata «Live in Scandinavia», spilt inn dels i Sverige og dels i Norge. Molde-jenta flytter neppe tilbake til gamlelandet. I stedet tok hun Dagbladet.no med på omvisning i Stockholms-bydelen Söder, som har vært hennes hjem de fem-seks siste åra.

- Söder er som et forvokst Grünerløkka. Man bor på Söder. Bare unntaksvis gjør man noe i Östermalm eller City. Livet forøvrig lever man her, sier Ane etter å ha møtt oss på torget ved navn «Medborgarplatsen».

Har stemmerett

31 år gammel er Ane Brun i høyeste grad en «medborgare» av Söder. Og Sverige. Artisten har beholdt sitt norske statsborgerskap. Men hun har også stemmerett ved lokalvalg i Stockholm, og alle hennes venner bor på Söder. En stockholmsbydel der det ifølge Ane bor et par hundretusen mennesker.

På denne øya sør for Gamla Stan ligger kaféene, restaurantene, vintage- og secondhand-butikkene, konsertlokalene og teatrene tett.

- Söder har flere små sentre, sier Ane og ramser opp:

- Medborgarplatsen, SoFo (South of Folkungagatan) med hippe butikker og kaféer, Skanstull, Tantolunden med sin park og nærhet til vannet, Slussen med utkikks-restauranten Gondolen.

Det er blitt kommersielt her etterhvert. Men Söder er ikke renset for autensitet.

NORDOVER FRA SÖDER: Fra Mariaberget lengst nord på Söder kan Ane Brun nyte utsikten over en annen av Stockholms vakre øyer - Gamla Stan med sin tre karakteristiske spir og tårn: fra venstre Riddarholme, Storkyrkan med slottet rett bak, og Tyskerkyrkan. Foto: LARS EIVIND BONES
NORDOVER FRA SÖDER: Fra Mariaberget lengst nord på Söder kan Ane Brun nyte utsikten over en annen av Stockholms vakre øyer - Gamla Stan med sin tre karakteristiske spir og tårn: fra venstre Riddarholme, Storkyrkan med slottet rett bak, og Tyskerkyrkan. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

74 minutter live

Ane er blitt venn med mange svenske artistkolleger.

- Det finnes noen norske her også. Jan Erik Vold har jeg sett på trikken. Ida Marie, som vant «Urørt» på NRK i år, er blitt en venninne. Hun flyttet hit fra Norge for ett år siden, forteller Ane.

Mandag forelå altså Molde-jentas nye plate i norske butikker. «Live in Scandinavia» er hennes fjerde, etter to soloalbum og et duettalbum med ti ulike artistkolleger.

- «Live in Scandinavia» er blitt en ekstremt lang cd-plate?

- Jeg vet det. Vi vurderte å gi ut et dobbeltalbum, men presset i stedet 74 minutter inn på ei skive. Det er så mye som én cd tåler, sier Ane.

USA og Japan

I mars reiser Ane Brun over for å promotere «A Temporary Dive», plata som sikret henne et definitivt norsk-svensk gjennombrudd for to år siden.

- Japan ser lovende ut. Jeg har allerede vært i Tokyo én gang - en like fantastisk kaotisk by som New York, bare med mer orden i kaoset. Forøvrig har jeg turnert mye i USA og Europa. Det er stort sett dét jeg har gjort siste året. Spesielt i USA har jeg lagt et ekstremt bra grunnlag. 70-80 konserter, god presse, buzz rundt konsertene og et publikum som venter på neste plate. Jeg spilte på Living Room i New York så seint som forrige uke, og Bowery Ballroom gangen før der. Utsolgt begge steder, forteller Ane.

Bellman og Ane

Men nå er hun tilbake på Söder, der hun henger på kafé, alene eller med kjæreste og venner, går på kino, ser konserter, skriver låter og øver inn musikk.

Ane tar oss med til øvingslokalet ved Mariatorget. Seinere går vi bort til Monteliusvägen på Mariaberget, med sin utsikt mot Gamla Stan og videre nordover, mot City.

Vi tar noen bilder under et veiskilt som viser «Bellmansgatan». Her på Söder levde Sveriges største dikter og trubadur, Carl Michael Bellman, størsteparten av sitt liv på 1700-tallet.

- Vi er jo begge en del av singer/songwriter-tradisjonen, sier Ane og smiler idet hun tar oppstilling.

- Tilbake til det nye livealbumet. Hvem er DMF String Quintet, strykerne på konsertene og plata?

- Navnet er en intern spøk. De som er veldig nysgjerrige finner sikkert svaret på Moneybrothers hjemmeside. Jeg ringte nemlig Moneybrother (artistnavnet til svenske Anders Wending, red. anm) og spurte hvem han brukte på stryk. Så satte jeg sammen en gruppe på fire strykere, hvorav noen var hans. At det ble fem til slutt, skyldes en tilfeldighet. Bratsjisten ble syk og jeg måtte ha vikar. Vikaren var så hyggelig at jeg beholdt ham. Med to bratsjer ble lydbildet også fyldigere.

- Hvem er Nina Kinert, som synger med deg på konsertlåtene?

- En 24-25 år gammel svensk artist som jeg vil jobbe mer med fremover. Det skjer noe magisk hver gang vi opptrer.

Madrugada-erstatteren

Da Madrugada ikke kunne komme til Hultsfredfestivalen i sommer, der de øvrige ni av ti duettpartnere fra «Duets»-plata opptrådte med henne, var Anes første tanke var at «nå må jeg gjøre noe helt annet med «Lift me»».

- Så jeg gjorde låta om til sakte country, i Emmylou Harris-tradisjon. Nina overtok for Sivert Høyem. Når jeg tenker på hvordan hun sang det første verset foran 7.000 på Hultsfred, får jeg frysninger. Den versjonen vi har skapt, måtte være med på live-plata. «Lift me» handler om vennskap og forhold, ikke nødvendigvis kjærlighet. Det har ingenting å si at to jenter synger den.

- Din versjon med Madrugada var fjorårets mest spilte norske låt på radio. Hva tenker du om det?

- At det er en fantastisk, klassisk låt. En låt jeg ikke tror jeg kunne ha skrevet sjøl. Jeg tør ikke prøve å skrive sånne klassiske låter, det blir ofte mer utfordrende og innviklet når jeg setter i gang. Jeg beundrer Frode (Jacobsen, bassist i Madrugada, red.) for at han torde å lage slik en enkel og klassisk låt.

Ane Brun, Nina Kinert og DMF String Quintet gir kun to konserter i forbindelse med plateslippet: I Stockholm på søndag, og på Rockefeller i Oslo fredag om en uke.

SÖDER PÅ KRYSS OG TVERS: Ikke et uvanlig syn på Söder - Ane Brun som krysser en gate med gitaren på slep, på vei til eller fra øving eller konsert.
ØVINGSLOKALET: Dette øvingslokalet ved Mariatorget på Söder deler Ane med to svenske band. Her tar mange av låtene hennes form - gjerne etter at hun har skrevet ned idéene hjemme i sofakroken med et glass rødvin eller to.
KONSERTLOKALET: Södra Teatern er Ane Bruns konsert-hjemmebane i Stockholm. I dette ærverdige, plysjbelagte lokalet trakk Ane to smekkfulle hus i fjor høst. Sju av låtene på liveplata ble tatt opp der og da.
TANKER PÅ KAFÉ: Når hun har fri, kan Ane Brun tilbringe timevis på Söders mange koselige kaféer.
MEDBORGARE BRUN: Ane har kjøpt seg leilighet like ved torget med det vakre navnet Medborgarplatsen. Ane er også blitt en «medborgare» av Söder, etter seks-sju år i bydelen.
ET VISST SLEKTSKAP: På Söder vandret svenskenes store trubadur Carl Michael Bellman på 1700-tallet. Han har selvsagt fått en av bydelens sentrale gater oppkalt etter seg. Ane liker singer/songwriter-sammenligningen.
MANAGER OG VENNINNE: Camilla fra selskapet som distribuerer Anes plater og ordner hennes avtaler, er også Anes venninne privat. Her er de sammen utenfor Södra Teatern.