Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Media: 1. plass Kim Riseth (29)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN BESKREIV hvordan døde kropper lå strødd på marka ved den hellige by Najaf. Han skildret likstanken som hang over myrene og han så fluene som surret over syv døde irakere. Han skreiv utilslørt om forkullede kropper, fortvilte forsøk på å redde liv før døden kom. Han beskreiv de amerikanske soldatenes angst for å dø. Gråtende menn som sørget over grufulle tap.

VGs journalist Kim Riseth (29) risikerer livet sitt for å skildre verdens tyngste konflikter. Sist, som Norges eneste øyenvitne til USAs krig mot Irak. Det var hans øyne som fortalte historiene fra fronten, det var hans blikk som formet en hel nasjons oppfatning av hva amerikanerne drev på med.

<> De ti mektigste under 30 år innen media og reklame: <> 1.Kim Riseth (29)

2.Astrid Johanne Aure (28), redaktør i Vårt Land og leder i Stiftelsen for kritisk og undersøkende journalistikk (SKUP).

3.Thomas Hornburg (29), styrer leder- og organisasjonsutviklingen i Schibsted, Nordens største mediakonsern.

4.Janne Brenda Lysø (29), reklamebransjens fremste unge kreatør i Leo Burnett. Tunge kunder som f.eks. Telenor og McDonalds.

5.Peter Svaar, (23), hotshot i NRKs nyhetsdivisjon. Fra Dagsnytt18 og Ukeslutt til Dagsrevyen.

6.Eva Sannum (28), stjerne i reklamebransjen, stjerne på catwalken og stjerne i monarkkretser.

7.Ulrikke Dahl (28), i mediabyrået Karat sitter hun på reklamekontoen til bl.a. Netcom.

8.Anne Weider Aasen (28), politisk reporter i TV2, følger statsministeren i hele verden.

9.Thomas Talseth , redaktør i ungdomsmagasinet Spirit og musikkanmelder på Petre.

10.Tonje Vold (29), redaktør i Tiden, forlaget som ivrigst gir ut nye norske stemmer.

- Mektig, sier du? Jeg som har følt meg så maktesløs, sier Kim.

HJEMME BLE HAN angrepet for å se krigen kun med USAs øyne. Og for å utvise begeistring for krigen med sine store skildringer og dramatiseringer. Sammen med fotograf Harald Henden tok han seg fram sammen med et amerikansk regiment i totalt mørke, han sov i en sekk, og hadde en Toyota Landcruiser som kontor. Dusjen var byttet ut med fem våtservietter. Frokosten: kalde bønner på boks.

- Det er utrolig hva man venner seg til, sier Kim.

SOM SYNET AV drepte mennesker.

- På vei inn mot Bagdad. Jeg husker spesielt en person, det rant blod av ham. Jeg trodde mannen lå der død. Idet vi kjørte forbi, så jeg at han rørte på seg. Han ristet på hodet. Kikket på oss. Da skjønte jeg at det var mennesker det dreide seg om. Før hadde jeg bare sett kropper, tror jeg. Ved noen tilfeller måtte jeg sette meg ned på huk. En fryktelig redsel.

MEN FÅ VAR VEL SÅ godt forberedt på krig som Riseth. I to måneder hadde han ligget i Kuwait og ventet.

- Det er viktig å beholde nøkternheten. Det er så ekstreme ting som skjer. Det er lett å la seg fange av det du står midt oppe i. Greit, i Irak reiste vi med amerikanerne. Men vi var ikke sammen med dem bevisstløst. Vi hadde jo i bakhodet at de lot oss være med fordi de hadde en misjon. Du må trekke deg litt ut av det. Men ok, det er uhyre vanskelig. Klart jeg føler et ansvar. Å fortelle historier til vanlige folk, ment for vanlige lesere. Jeg ser at jeg når ut til veldig mange med disse historiene. Der ligger makta mi. Der ligger kallet mitt, sier Kim.

På samme måte som han gjorde det på Vestbredden noen måneder tidligere. Også da som øyenvitne til hat og krig.

FRA FØR HAR NAMSOS Bjarne Brøndbo og Åge Aleksandersen. Nå har de journalisten Kim Riseth, også. Han jobbet seg fort opp, før han brått landet i VG for ni år siden som en av avisas yngste fast ansatte gjennom tidene.

Riseth er en jordnær kar. Fritida tilbringer han mye sammen med Bonnie, en Triumph Bonneville motorsykkel fra 1967. Og så legger han seg ofte ned for å lytte til Bob Dylan.

- Rart, at når du kommer hjem fra den harde krigen, så oppdager du at alt er som før, sier Kim.

<> De 60 mektigste under 30 <>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!