Media og politi med på å lage rasisme

- Myten om ikke-vestlige voldtektsmenn sprekker. Langt flere av voldtektsmennene enn først antatt, er etnisk norske.

FEILINFO: TV2 ga kjendispsykolog Kristin Spitznogle muligheten til å formidle at man bør sende utenlandske voldtektsmenn ut av landet, og slutte å godta at de voldtar kvinnene i vårt land. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
FEILINFO: TV2 ga kjendispsykolog Kristin Spitznogle muligheten til å formidle at man bør sende utenlandske voldtektsmenn ut av landet, og slutte å godta at de voldtar kvinnene i vårt land. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

VOLDTEKT: I nettavisen Utrop, kunne man torsdag 3. mai lese at myten om ikke-vestlige voldtektsmenn sprekker. Det har seg nemlig slik at politiet i forbindelse med voldtektsbølgen i 2011 ikke gikk ut med korrekte opplysninger. Langt flere av voldtektsmennene enn først antatt, er etnisk norske.

Googler man ordene «voldtekt», «innvandrer» og «FrP», får man 6.610 treff på et halvt sekund. Det er da heller ikke så rart. FrP er det partiet som har spilt mest på fremmedhat og innvandrerskepsis av alle, kanskje med unntak av Demokratene.

Det er ikke bare Frp-velgere som har latt seg overbevise. Etter at også flere store og såkalt seriøse medieinstitusjoner begynte å sparke ball med den farlige retorikken, har hverdagsrasisme nesten blitt stuereint. De burde alle fått rødt kort for lengst.Nå viser nemlig politiets egne tall at av 189 anmeldte voldtekter i 2011, var 21 overfallsvoldtekter. Kun fem av de 21 overfallsvoldtektene ble oppklart, og disse var begått av personer med ikke-vestlig bakgrunn. To av de fem hadde alvorlige, psykiske diagnoser. I de 16 sakene som ikke ble oppklart, beskriver flere av ofrene gjerningsmennene som etnisk norske.

Dette er flaut for både medie-Norge og politiet. Vi er fremdeles en del nordmenn i dette land som velger å ta standpunkt ut fra faktiske forhold. Hvorfor har ikke den fjerde statsmakt passet bedre på?

NRK gikk allerede 15.04.2009 ut og hevdet at alle overfallsvoldtekter ble begått av ikke-vestlige innvandrere. Aftenbladet gikk samme dag ut med samme påstanden. To år senere ga TV2 kjendispsykolog Kristin Spitznogle muligheten til å formidle at man bør sende utenlandske voldtektsmenn ut av landet, og slutte å godta at de voldtar kvinnene i vårt land.

Spitznogle har helt rett i at man ikke skal godta at norske kvinner blir voldtatt, men hvorfor sier hun da ingenting om alle de etnisk norske voldtektsforbryterne? Det er og blir feil å kun adressere et standpunkt til dem med en viss hudfarge, for man får ikke slutt på ugjerningene på det viset. Man må på et eller annet tidspunkt ta inn over seg at 88 % av alle voldtekter i vårt land blir begått av personer som er etnisk norske.

VG er ikke stort bedre. I november i fjor gikk de ut med overskriften «Voldtektsnorge utenfor hovedstaden: 63 anmeldte overfallsvoldtekter - to tatt» I reportasjen legges det frem en rekke forskjellige fakta, men ingen plass blir det hevdet at det bare er innvandrere som står bak forbrytelsene. Likevel passer VG på å fortelle at politiet i Agder har arrestert en 19 år gammel asylsøker for to overfallsvoldtekter, mens de har dømt en annen gutt på 15 år fra Romania til fengsel for en overfallsvoldtekt.

Hvorfor skriver ikke VG om «Per» fra Horten eller «Nils» fra Trondheim? At de fleste jenter og kvinner opplever å bli misbrukt eller voldtatt av kjæresten, venner eller bekjente, nevnes heller ikke med et ord. Ei heller at de fleste voldtektsforbrytere er etnisk norske. På den måten skaper landets mest solgte tabloidavis et inntrykk av at det bare er innvandrere som tar seg til rette på denne fullstendig uakseptable måten. Det burde de holde seg for gode til.

Kommer media og politi til å bruke mye tid på å rette opp skadene de har gjort? Neppe. Det forunderlige er at de sannsynligvis vil slippe meget billig fra det også. Det finnes tross alt en del nordmenn som trives helt utmerket godt med sine avskyelige fordommer, og som ikke akkurat ønsker å innse at de har tatt feil.

Anna Kathrine Eltvik
Anna Kathrine Eltvik Vis mer