Medias makt og den enkeltes avmakt

Det vil kanskje hjelpe om pressen nøyer seg med å være vaktbikkje og unngår å være aktor eller inkvisitor, skriver Bjørn Dalan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TORE TØNNE valgte selvmord. Han var en samfunnstopp, tidligere statsråd og respektert hedersmann. Han ble uthengt i hårde ordelag som simpel forbryter. Det var mer enn han kunne bære. Mange klandrer media for medvirkning. Harde angrep kan være klanderverdige, men medvirkning til selvmord? Pressen har selvsagt ikke kunnet forestille seg hvordan saken ville kunne ende. Medias rolle og opptreden i denne og lignende saker er et viktig spørsmål som nå ser ut til å bli tatt opp i bredt omfang.

I Aftenposten 3.1.03 etterlyser Jahn Otto Johansen mediedebatten som han mener ble borte. Han omtaler fagets tapte ære og journalisters lave anseelse og troverdighet. Heldigvis er debatten ikke borte. Sjefredaktør, John Olav Egeland, har i Dagbladet 4.1.03 en saklig og balansert artikkel om mediemakten og menneskene. Kåre Valebrokk har i Aftenposten 5.1.03 også en velskrevet artikkel om Tønne-saken som han kaller det triste valg. TV2 har også i «Tabloid» hatt saken til diskusjon 6.1.03. Senere er det kommet flere innlegg. I Dagbladet 7.1.03 foreslår Anne-Kari Torgalsbøen at det heller bør innføres gapestokk enn verbal heksejakt fordekt som kritisk journalistikk. Norsk Presseforbund har oppnevnt et utvalg som skal gjennomgå Tønne-saken og består av uavhengige medieforskere. Egeland hevder at det er vilje til å trekke lærdom av tragedien i Tønne-saken. Vi får se.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer