Medie-Høyre

En evig tilbakevendende myte er at mediene er venstrevridde. Men også her har høyrevinden god kraft i seilene, skriver Geir Ramnefjell.

YTRINGSFRIHETSFUNDAMENTALIST: Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås. Foto: Sondre Midthun / Dagbladet
YTRINGSFRIHETSFUNDAMENTALIST: Kultur- og debattredaktør i Aftenposten, Knut Olav Åmås. Foto: Sondre Midthun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det begynner å bli lenge siden partiavisenes tid. Frigjøringen og profesjonaliseringen av mediene, der journalistisk uavhengighet er et soleklart ideal - er uten tvil den dominerende kraften i bransjen. Men på samme måte som resten av samfunnet det siste drøye tiåret er blitt mer politisk ladet, har også finsliping av politisk og ideologisk profil blitt et mer påtakelig element ved norsk presse.

Et av områdene hvor dette har blitt tydelig, er i valget av hvilke stemmer som de ulike mediene slipper til i offentligheten. Nylig skrev Aftenpostens kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås en omtale av boka «Ytringsfrihet», skrevet av en av avisas faste bidragsytere, Bjørn Stærk. En tydelig høyreorientert skribent med stor gjennomslagskraft, som også har vært på trykk her i avisa med kloke betraktninger rundt 22. juli. Åmås' kommentar kunne leses som et forsvar for avisas publisering av kontroversielle debattartikler, som meningsmotstandere ikke mener fortjener trykksverte i landets største papiravis. Åmås omtaler seg som ytringsfrihetsfundamentalist, og sier seg enig med Stærk i at personer som ser saker fra en annen side - kanskje også får øye på andre ting enn det som er vanlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer