DEBATT

Terror:

Mediedekning av terrorangrep bidrar til radikalisering, viser forskning

Ensidig negativ mediedekning av muslimer gir grobunn for økt skepsis, frykt, og fordommer mot muslimer som en minoritetsgruppe. Dette igjen øker hatkriminalitet og vold mot den muslimske minoriteten i vestlige samfunn.

MEDIEDEKNING: I etterkant av terrorangrepet utenfor moskeen i London, mente mange at dette angrepet ikke fikk nok mediedekning på samme måte som tidligere terrorangrep, skriver artikkelforfatter. Foto: REUTERS/James Cropper/NTB Scanpix
MEDIEDEKNING: I etterkant av terrorangrepet utenfor moskeen i London, mente mange at dette angrepet ikke fikk nok mediedekning på samme måte som tidligere terrorangrep, skriver artikkelforfatter. Foto: REUTERS/James Cropper/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Natt til 19. juni, kjørte Darren Osborne, en 47 år gammel mann, en hvit varebil rett inn i en gruppe muslimer utenfor Finsbury Park-moskeen i London som akkurat hadde kommet ut av moskeen i forbindelse med midnattsbønnen i fastemåneden ramadan. En person ble drept, og elleve personer ble skadet som følge av terrorangrepet. Øyenvitner fortalte at terroristen sa «jeg vil drepe alle muslimer.»

I etterkant av terrorangrepet mente mange at dette angrepet ikke fikk nok mediedekning på samme måte som tidligere terrorangrep. Flere aviser, særlig britiske, fikk også kritikk fra flere hold fordi de unnlot å betegne angrepet som terror, og gjerningsmannen som terrorist. For eksempel, to dager etter terrorangrepet beskrev den britiske avisen, The Times, gjerningsmannen med overskriften «en arbeidsledig aleneulv», og at familien til gjerningsmannen hadde forklart at han led av psykiske problemer. Avisen fikk kritikk for sin forside fra mange som mente at det er dobbeltmoralsk å behandle dette terrorangrepet annerledes enn tidligere lignende angrep.

22. juni publiserte Dagsavisen en artikkel som viser til en ny forskning på mediedekning av terrorangrep fra det amerikanske Georgia University. Forskningen viser at det er forskjell på hvordan nyhetsmedier dekker et terrorangrep, avhengig av om gjerningsmannen har muslimsk eller ikke-muslimsk bakgrunn. Funnene i forskningen innebærer blant annet at individer med muslimsk bakgrunn som begår terror får fire ganger mer mediedekning enn når terrorangrepene er begått av ikke-muslimske terrorister. Ifølge forskningen blir terrorismebegrepet brukt oftere i saker der gjerningspersonen er muslim. Disse hendelsene får også en langt større mediedekning, ifølge forskeren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer