Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mediedronningen

4. august fyller kvinnen med den umulige tittelen Her Majesty Queen Elizabeth the Queen Mother hundre år. Dronning Elizabeths mor ble pensjonert som dronning for 48 år siden, da hennes mann døde. TV2 sendte i går det første av to dokumentarprogrammer.

Hun ble født i 1900, traff sin mann første gang det året Norge ble selvstendig. Da hun ble født, var Hitler bare elleve. Uten hjelp fra en skilt dame fra USA, Wallis Simpson, hadde hun aldri blitt dronning.

Det er hundre år i offentlighet, og et godt grunnlag for en timelang dokumentar som TV i går sendte halvparten av. (Den andre halvparten kommer i kveld klokka halv ni.) Men selv om første halvdel kunne vise en imponerende rekke historiske filmklipp, var den ledsagende kommentaren for preget av mye romlende hyllest og lite analyse. Dronningmoren hadde fortjent bedre.

Lett å elske

For det tjuende århundre er også medienes århundre, og Elizabeth var den første mediedronningen. Da den seinere hertugen av Windsor abdiserte i 1936, overtok hun og hennes sjenerte, deprimerte og stammende ektemann et monarki med et enormt PR-problem. Dronning Elizabeth gjorde kongehuset tilgjengelig. Hun brøt som første dronning gjennom vaktrekkene og hilste på sine undersåtter. Hun håndhilste på mureren som hjalp henne ved en grunnsteinsnedlegging. Da London ble bombet, var hun ute og møtte ofrene. Der ligger grunnlaget for den grenseløse popularitet hun i dag har i Storbritannia.

Men samtidig som dronning Elizabeth bevisst brukte mediene, holder hun avstand. Hun gir ikke intervjuer, svarer ikke offentlig på spørsmål. Etterkrigsbildet av henne er en evig elskelig gammel dame med oppbrettet hattebrem som vinker og smiler. Lett å elske, vanskelig å kritisere. Hun har appell, men har aldri vært folkelig - du treffer ikke dronningmoren på turistklasse til Mallorca. Med femti tjenere og et årlig husholdningsbudsjett på noen titall millioner lever hun absolutt kongelig - uten kritikk.

Ny, bedre Bush

USA står foran sitt valg av monark, eller president. I år kan de også gjøre det arvelig. BBC World viste en strålende reportasje fra en monitorgruppe Bush bruker for å bestemme hvilke meninger han skal ha. Gruppen så forslag til Bush-taler på video og bruker mentometerknapper for å velge dem de liker. Men velger USA en president, eller beste markedsføringskampanje? Som det heter et annet sted: «Det er bare min mening. Og liker du den ikke, har jeg en annen.» Ikke akkurat betryggende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media