PUTINS GREP: «Utenlandsk agent» var Putins grep for å knuse opposisjonen. Nå bruker USA det om russiske medier. Foto: AFP / NTB Scanpix
PUTINS GREP: «Utenlandsk agent» var Putins grep for å knuse opposisjonen. Nå bruker USA det om russiske medier. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

«Utenlandsk agent»

Mediekrigen med Moskva

Både USA og Russland presser hverandres medier til å registrere seg som «utenlandsk agent». Sånn skriver USA et script som er en våt drøm for de mørkeste kreftene i Kreml.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den russiske presidenten Vladimir Putin skrev i helga under en lov som vil tvinge enkelte utenlandske medier som rapporterer fra Russland til å registrere seg som «utenlandske agenter». Det russiske beslutningen er et svar på at USA tidligere i høst tvang den russiske statskanalen Russia Today (RT) til å registrere sin virksomhet i USA som arbeid gjort av «utenlandsk agent».

Det er i første omgang snakk om kanaler som Radio Free Europe, og Voice of America, som begge er finansiert av amerikanske myndigheter. Men det er også snakk om at CNN kan rammes, og den tyske statskringkasteren DW, som tilsvarer BBC og NRK. Den praktiske konsekvensen av lovgivingen kan innebære begrensning av reportarsjevirksomheten, kontroll med økonomien, og pålagt merking av stoffet som publiseres med den lite tiltalende merkelappen «utenlandsk agent».

Som man forstår så er deler av pressen i dette tilfellet dratt inn i en krig, en krig med andre midler. Utgangspunktet er det amerikanske presidentvalget i fjor, der amerikansk etterretning har konkludert med at blant annet RT blandet seg inn i den amerikanske valgkampen ved å spre desinformasjon. Kanalens materiale er tilgjengelig i USA på engelsk, og amerikanske myndigheter lener seg på en gammel lov fra før 2. verdenskrig som ble vedtatt for å stanse nazi-propaganda i USA. RT hadde tidligere i høst valget mellom å registrere seg som «utenlandsk agent», eller bli kastet ut av USA.

Russland her hele tida gjort det klart at hvis USA gjorde alvor av å blåse liv i «utenlandsk agent»-loven, så ville landet svare med tilsvarende lovgiving mot amerikanske medier. Det er det som nå skjer. Russiske myndigheter har ikke på noe vis innrømmet å ha blandet seg inn i fjorårets amerikanske valgkamp. Men de har i mange år protestert mot at amerikansk UD - med Hillary Clinton som utenriksminister - under de store demonstrasjonene mot Putin etter valgfusket i parlamentsvalget i 2011, oppfordret folk til å demonstrere mot myndighetene. Dette var nyheter som selvsagt ble bragt videre av alle medier - også de statsfinansierte amerikanske - til et russisk publikum. Var ikke dette å blande seg inn i det russiske presidentvalget bare noen måneder etterpå, i mars 2012? Spørsmålet henger som er retorisk utropstegn i propagandakrigen mellom USA og Russland, der pressens rolle nå spiller en hovedrolle.

For Russlands liberale er det en ulykke at merkelappen «utenlandsk agent» brukes av amerikansk myndigheter for å stemple russiske medier i USA. Hovedgrunnen til dette handler ikke først og fremst om pressen, men om ideelle organisasjoner og menneskerettighetsorganisasjoner i Russland. Da Vladimir Putin kom tilbake som president i 2012, startet han en kampanje for å knekke opposisjonen som hadde bygget seg opp på grunn av de store demonstrasjonene i 2011 og 2012. Menneskerettighetsorganisasjoner med tilknytninger til utlandet, og valgobservatørene i Golos - Stemme - var blant dem som fikk beskjed om å registrere seg som «utenlandsk agent». Organisasjonen har blitt tvunget til å legge ned virksomheten fordi den nekter å tvinges til å bære merkelappen «utenlandsk agent.»

Parodien i at nettopp USA tvinger russiske RT til å registrere seg i USA som «utenlandsk agent», er åpenbar. USAs stempling av RT legitimerer langt på vei det russiske myndigheter har drevet med i stort omfang særlig siden 2012, og som USA, EU, og menneskerettighetsorganisasjoner massivt har kritisert. Derfor kan de mørkeste og mest isolasjonistiske kreftene i Kreml nå gni seg i hendene over å ha fått en propagandistisk gavepakke fra USA