Mediekrigens vinner

CNN er ute, nå er det Al-Jazeera som «øker mest».

HVIS CNN var den «gamle» Golfkrigens mest spektakulære medium, er Al-Jazeera denne krigens «vinner». Det arabiske TV-selskapet, med hovedkvarter i Qatars hovedstad Doha, skal ha fordoblet antallet abonnenter i Europa i løpet av Irak-krigens første uke. Satellittkanalen kunne notere seg for fire millioner nytegninger, til tross for at den er arabiskspråklig. En engelsk-dubbet versjon skal være klar i løpet av et halvt år, og innen utgangen av dette året skal en egen engelskspråklig utgave komme på lufta. Bush & Blair gremmer seg allerede.

AL-JAZEERAs nettsted er tidvis oppe igjen (english.aljazeera.net) etter å ha vært kapret av amerikanske hackere. Hackingen begynte i forrige uke, da nettstedet uteble med meldinger om altfor stor pågang. I USA fortsatte hackingen ved at brukerne ble omdirigert til andre nettsider, hvor f.eks. følgende beskjed dukket opp under et amerikansk flagg: «Hacked by Patriot. Freedom Cyber Force Militia.» Ifølge The Guardian ble brukerne også omdirigert til pornosider. I løpet av de siste dagene er imidlertid Al-Jazeeras datasenter flyttet fra den amerikanske vertstjenesten DataPipe til et nytt sted i Frankrike. Tilgangen blir forhåpentlig sikrere for oss som insisterer på å følge «Kanal bin Laden», som den kalles.

USAs VREDE og iherdige sensurforsøk mot Al-Jazeera skyldtes øyensynlig at kanalen viste bilder av amerikanske krigsfanger, døde britiske soldater og irakiske barn som var lemlestet i bombe- eller granatangrep. I strid med Genèvekonvensjonen, ifølge USAs militære, som ikke gjorde tilsvarende anskrik over bildene av irakiske krigsfanger på kne i ørkensanden. Den dypere årsaken til motviljen er naturligvis at amerikanske og britiske TV-kanaler mister sitt hegemoni; nå får seerne også tilgang på «den andre siden av saken». CNN har som kjent fulgt påleggene, eller oppfordringene, fra Pentagon om hvilke bilder som er sendbare. I ytringsfrihetens høyborg USA opplevde Al-Jazeeras korrespondent i forrige uke å bli nektet adgang først til New York-børsen og deretter til teknologibørsen Nasdaq.

KRIGEN I IRAK handler, ifølge Bush-administrasjonen, om å eksportere både demokrati og kapitalisme til Midtøsten, derfor er det vel med en viss ironi at de arabiske journalistene kan melde hjemover til sine seere at den amerikanske friheten er begrenset både på børs og i katedral. For øvrig uttrykker Al-Jazeera-staben at deres folk har overtaket i krigsdekningen, ettersom de både er arabisktalende og lokalkjente der slagene står. Vi andre, som desperat vil ha bekreftelse eller avkreftelse på nyheter av typen «Produksjonssted for kjemiske våpen er funnet» eller «Markedsmassakren utført med irakernes egne raketter», må bare nikke, selv om kanalen viser svært brutale bilder. Vi trenger dette korrektivet.