<strong>MOTSTAND:</strong> Kulturminister Thorild Widvey kommer til å møte stor motstand i Stortinget mot mediekuttene. Foto: NTB/Scanpix
MOTSTAND: Kulturminister Thorild Widvey kommer til å møte stor motstand i Stortinget mot mediekuttene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

KOMMENTARER

Mediekuttminister

Slik er altså blå-blå kulturpolitikk: ørsmå justeringer over hele linja. Og saftige mediekutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En ny talentordning, mer til gaveforsterkning, folkebibliotekene, regionale kulturscener, til kor og til visull kunst. Litt mindre til de store institusjonene. Totalt sett liten vekst og små endringer her og der. En foreslått endring av Kulturrådet (som er litt i det blå). Litt mer til filmbransjen, som Widvey har kranglet med i snart et år. Årets kulturbudsjett er forsiktig og tradisjonelt, uten store krumspring.

Med ett viktig unntak: Mediebransjen skal under sparekniven, som om ikke det var sparekniver nok i redaksjonene allerede.

Widveys begrunnelse i pressemeldingenen som ble sendt ut i dag er nesten forstyrrende lesning. Se bare her:

«Sjølv om vi har tradisjonar for å leve med ei statssubsidiert kritisk presse i Noreg, vil avisene bli meir redaksjonelt uavhengige dersom dei blir mindre økonomisk avhengige av staten.»

Den setningen gir bare mening dersom man ser bort realitetene, og betrakter pressestøtte som et uvesen som av ideologiske grunner bør bort. Som mediepolitikk i en krisetid gir kutt på 50 millioner kroner i pressestøtten, eller 16,2 prosent, ett tydelig signal: mediene skal helst bli færre, og mindre.

Markedet og teknologiutviklingen sørger allerede for det, og nå vil gjerne regjeringen bidra med sitt.

Det er fristende å si at dette forslaget ikke kan være alvorlig ment, og det er det også bare delvis. Først og fremst er kuttet i pressestøtten et forhandlingskort regjeringen spiller ut i den store kampen om mediepolitikken. For samtidig som regjeringen varsler kutt i pressestøtte, går de inn for forslaget de allerede har varslet: en felles lavmoms på åtte prosent for papir- og nettaviser. Fordi de fleste avishus får desidert størst inntekter fra papirproduktene (den eneste betalingsmodellen som virkelig monner), vil en økning av momsen på papir fra null til åtte bety enda mer sparekniv.

Her vil slaget stå i Stortinget de neste ukene. Resten av kulturbudsjettet vil få minimal oppmerksomhet. Opposisjonen, sammen med Krf og Venstre, har allerede varslet at de vil ha nullmoms - og er også sterkt imot kutt i pressestøtten. Nå må de kjempe mot begge deler. Samtidig legger budsjettet legger opp til å fryse lisensbeløpet, slik at NRK må kutte 300 millioner kroner neste år. Regjeringen har lagt budsjettforslaget så lang til høyre som mulig, slik at det skal bli vanskelig for opposisjonen og sentrumspartiene å redde alt sammen.

Regjeringen er i alle fall konsekvent, det skal de ha. Mediedagene i Bergen, som er er Nordens største bransjetreff for mediebransjen, har helt siden oppstarten fått penger fra kulturdepartementet. Thorhild Widvey var hjertelig tilstede på åpningen i år, men for 2015 mister de sitt usle støttebeløp på 400 000 kroner. De får se positivt på det: nå blir de mer uavhengige.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer