Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mediemakt er også makt

Det er viktig at folk som felles av pressen også får komme med sin historie.

- TAR IKKE STILLING TIL RETT ELLER GALT: Vi legger til rette for en debatt om journalistikk. Den debatten er umulig uten deltakelse fra de sentrale aktørene, skriver lederen for Svarte Natta om panelet der blant andre Trond Giske (bildet) skal delta. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- TAR IKKE STILLING TIL RETT ELLER GALT: Vi legger til rette for en debatt om journalistikk. Den debatten er umulig uten deltakelse fra de sentrale aktørene, skriver lederen for Svarte Natta om panelet der blant andre Trond Giske (bildet) skal delta. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Meninger

Sjefredaktør Ida Eliassen-Coker i magasinet Altså kommer med harde utfall mot mediekonferansen Svarte Natta i en kronikk i Dagbladet fredag. Bakgrunnen er konferansens beslutning om å invitere Trond Giske, Fredrik Virtanen og Lina Makboul til Tromsø for å fortelle om deres opplevelser med pressens håndtering av metoo.

Det er oppsiktsvekkende at en redaktør som velger å gå så hardt ut, tydeligvis ikke har gjort selv de enkleste undersøkelser av fakta før hun hamrer løs. Og siden denne debatten lever sitt eget liv videre på sosiale medier, ser jeg som leder av Svarte Natta-konferansen at det er helt nødvendig å komme med et par oppklaringer.

Giske, Virtanen og Makboul deltar i et panel som heter «Hva gikk galt da pressen dekket #metoo?». Umiddelbart etterpå skal pressen diskutere kritikken under tittelen «Hva gjorde pressen da vi dekket #metoo?». Her deltar fem av pressens egne; Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein, fagmedarbeider på Institutt for journalistikk Trygve Aas Olsen, Nettavisen-redaktør Erik Stephansen, forsker og skribent Anja Sletteland og TV 2-journalist Elin Sørsdahl. Alle disse personene har markert seg i ordskiftet om metoo i Norge, og alle er høyt kvalifiserte med kompetente meninger om tematikken. Hele debatten modereres av mediekritiker og journalist Anki Gerhardsen.

Alt dette ligger åpent og lett tilgjengelig på vår hjemmeside. Hvorfor Eliassen-Coker ikke har med noe informasjon om panel nummer to i sitt angrep, er for oss uforståelig.

Så til kritikken om at panel nummer én får komme til orde: Vi inviterer Giske, Virtanen og Makboul til Svarte Natta for å sette et kritisk søkelys på pressens rolle i den viktige metoo-debatten. Dette skriver vi også eksplisitt i programmet vårt: «To personer som begge ble felt av #metoo-journalistikken forteller om sine opplevelser med pressen på Svarte Natta. Programskaperen som forsøkte å ettergå pressens rolle forteller om det som har vært den verste granskningen hun har vært med på».

Svarte Natta er en journalistfaglig konferanse for pressens egne aktører og diskuterer en rekke etiske problemstillinger og utfordringer i vår bransje. Vi har ikke invitert Giske, Virtanen og Makboul til Tromsø for å diskutere metoo. Vi har invitert dem for å snakke om pressens håndtering av metoo. Det er en avgjørende nyanseforskjell.

Vi tar ikke stilling til «rett» eller «galt», «godt» eller «ondt». Vi legger til rette for en debatt om journalistikk. Den debatten er umulig uten deltakelse fra de sentrale aktørene.

En slik debatt på en konferanse som Svarte Natta er ikke det samme som å akseptere verken trakassering eller dårlig oppførsel. Uenighet om journalistiske arbeidsmetoder og presentasjon møtes best med argumenter og samtale i et fritt ytringsrom.

At pressen snakker med de som felles av pressen, skjer alt for sjelden, og bør skje oftere. Det bør en redaktør være enig i. I pressens eget etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, heter det også at pressen har en plikt til å sette et kritisk søkelys på hvordan mediene selv oppfyller sin samfunnsrolle. Det har vi tenkt å gjøre under Svarte Natta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media