SVARER PÅ TILTALE: Kulturminister Thorhild Widvey (H), her på ski i Nordmarka. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SVARER PÅ TILTALE: Kulturminister Thorhild Widvey (H), her på ski i Nordmarka. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Medieminister for alle medieaktører

Et marked der bare én av partene dominerer er ikke ønskelig, skriver kulturministeren.

Debattinnlegg

NRK er en av Norges viktigste kulturinstitusjoner og et av statens viktigste virkemidler på mediefeltet. NRK er en av våre fremste garantister for et allsidig og norskspråklig tilbud av høy kvalitet på radio, tv, nett og mobil. Det har jeg sagt mange ganger, og vil fortsette å si. Jeg ønsker meg et levende og mangfoldig mediesektor, der samspillet mellom NRK og de kommersielle aktørene styrker det totale medie-Norge. I Halvor Elviks kronikk i Dagbladet 9. mai kan det virke som om det er hensynet til Schibsted som styrer norsk mediepolitikk. Det er selvfølgelig ikke riktig.

NRKs unike posisjon i det norske mediemarkedet forplikter. For å unngå at NRK sementeres i gamle strukturer, er det behov for jevnlige gjennomganger av selskapet. Som NRKs eier og generalforsamling - og medieminister - er det mitt ansvar å sikre NRK et tydelig og fremtidsrettet samfunnsoppdrag og gode og forutsigbare rammebetingelser. Dette er hovedtemaene for stortingsmeldingen om NRK.

Dette betyr naturligvis ikke at alt ved NRK skal være som før. Slik jeg ser det er det behov for å gå igjennom både NRKs finansiering og samfunnsoppdrag. Er dagens lisensfinansiering robust nok til å sikre NRK forutsigbar finansiering også i fremtiden, eller bør alternative finansieringsmodeller tas i bruk? Om kort tid vil vi utrede lisensfinansieringen sammenlignet med andre former for offentlig finansiering. Formålet er ikke å kneble NRK, men motsatt; å sikre at NRK også i fremtiden har en forutsigbar og uavhengig finansiering.

Også NRKs samfunnsoppdrag ser jeg behov for å gjennomgå og oppdatere. I meldingen ønsker jeg å gjennomgå prinsippene for NRKs mandat og tilpasse disse en digital og global tid. Her mener jeg vi må se på hvilke områder NRK skal ha et særlig ansvar for, og på grenseoppgangene mot kommersielle aktører. Før sommeren vil jeg arrangere et innspillseminar om NRKs mandat og sende NRK-plakaten på høring. Formålet er å stimulere til debatt om NRKs virksomhet og sikre et best mulig kunnskapsgrunnlag før beslutninger blir tatt.

Min jobb er å sikre en fri, uavhengig og mangfoldig mediesektor, noe som er essensielt for å sikre ytringsfrihet og et levende demokrati. Som medieminister er jeg opptatt av kvalitet og mangfold.Jeg er overbevist om at vi får den beste kvaliteten og mediemangfoldet ved å legge til rette for et mediemarked der både private og statlige aktører kan delta. Det betyr at markedet både skal ha rom for aktører som Schibsted og andre kommersielle aktører, men også for NRK. Et marked der bare én av partene dominerer er ikke ønskelig.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.