Mediemogul med markedsmani

Nytt program under lupen

For den australske mediemagnaten Rupert Murdoch finnes det åpenbart ingen grenser. Hverken geografiske, moralske eller politiske: Nye markeder er alle tings mål.

Det største av dem alle, det kinesiske, ligger jomfrulig og venter på å bli åpnet. Over en milliard kinesiske tv-tittere sitter klare til å ta inn Murdochs satelittkanal STAR TV som svever over Midtens Rike. Det er et marked han for ingen pris vil bli utestengt fra. Derfor gjelder det å ikke tråkke makthaverne i Beijing på tærne. De har vist lav smerteterskel når det gjelder kritikk fra fremmede. Det fikk Danmark erfare i fjor da at de kritiserte landet for brudd på menneskerettighetene. De kinesiske lederne reagerte promte med å fryse alle forbindelser.

Murdoch vil ikke lide samme skjebne. Derfor har han bedt forlaget han eier, HarperCollins, om å stryke Chris Pattens bok om Asia, «East and West» fra sine lister. Murdoch fryktet at innholdet i boka til den siste britiske guvernøren i Hongkong, skulle falle ned som en jernseng på partileder Jiang Zemins ømme tær og dermed spolere hans framtid på det kinesiske markedet.

Tilbaketrekkingen av boken føyer seg pent inn i mediemagnatens forretningsmoral; en dobbeltmoral der det eneste saliggjørende er å tjene mer penger: I Kina gjelder det å være varsom med å kritisere priviligerte personer. I Storbritannia derimot, skal de priviligerte være fritt vilt. Da noen tok til orde for å innføre lover for å beskytte kjendisers privatliv i kjølvannet av prinsesse Dianas død, var Murdoch raskt på banen:

«Lover om privatlivets fred er til for å beskytte folk som allerede er priviligert,» uttalte han og forsvarte sine avisers innkjøp av såkalte papparazzi-bilder, blant annet av prinsesse Diana.

Den 66 år gamle Murdoch har alltid vist pragmatiske talenter. Mens hans hovedorgan, tabloidavisen «The Sun», under parlamentsvalget i 1992 oppfordret sistemann som forlot Storbritannia til å slå av lyset hvis Labours Neil Kinnock ble ny statsminister, gikk samme avis i fjor ut med full støtte til Tony Blair. Mange hevder at krumspringet like mye viser Blairs talent i samme øvelse: Støtten fra «The Sun» var en av de viktigste årsakene til at han kunne tre inn over terskelen til Downing Street Nr. 10 i fjor.

Allerede i 1994 spiste de to herrene middag sammen på en London-restaurant der temaet var gjensidig samarbeid, skrev The Independent i forrige måned. Resultatet kom til uttrykk året etter da Labour tverrvendte i synet på eierskap i britisk presse. Mens partiet tidligere hadde gått inn for et forslag som ville ført til at Murdoch måtte selge seg ned for å forhindre for stor maktkonsentrasjon i den britiske mediabransjen, hadde pipa brått fått en annen lyd. Året etter kvitterte Murdoch for hjelpen ved å kaste The Sun inn i kampanjen for Blair.

Bråk har det fulgt med Murdoch helt siden han startet sin karriere som australsk aviseier på midten av 60-tallet. Det begynte i beskjedne omgivelser i farens lille medieselskap i Melbourne, dit han dro tilbake etter økonomistudier ved Oxford. På kort til gjorde han gull av gråstein og tidoblet inntektene. Få år senere etter grunnla han kontinentets første riksdekkende avis The Australian.

Men sulten på nytt land sluttet ikke der. Det var starten på en imperiebygging som i løpet av to tiår gjorde ham til en betydelig eier av aviser, forlag, tv-stasjoner og filmselskap i England og USA. I 1981 kjøpte han opp avisgruppen Times Newspaper som foruten å skaffe ham kontroll over ærværdige The Times, også inkluderte skandaleavisen The Sun.

Virkelig blest om Murdoch ble det først da han i 1986 satte 5.5000 av sine typografer i London på porten og flyttet avisproduksjonen fra Fleet Street til havneområdet Wapping. Aviskrigen ble ført både i media og i gatene. Murdoch gikk seirende ut og kunne fortsette raidet med å legge nye medier til sitt imperium.

På midten av 80-tallet ble også Europa for smått. Han tok steget over dammen, ble amerikansk statsborger og kjøpte opp Triangle Publications som blant annet ga ham eiendomsretten til ukemagasinet TV Guide med et opplag på 15.8 millioner. Senere sikret han seg kontroll over fjernsynsselskapet FOX som er rangert som det fjerde største nettverket i USA.

I 1990 tok han skrittet opp i eterhimmelen og kjøpte opp den britiske satelittkanalen Sky Television og kastet sine øyne på sportsarenaer. Først og fremst Premier League som etter år med hooligans og bråk sto i lavmål hos de andre TV-selskapene. For 700 millioner kroner i året sikret Murdoch seg eneretten til å direktesende kampene i den engelske toppligaen gjennom betalingskanalen SkySport. For et par år siden høynet han prisen til to milliarder kroner, uten at det ble noen dårligere butikk av den grunn.

Samme strategi fulgte han i USA hvor han har kjøpt opp rettighetene til de beste kampene i amerikansk fotball.

Oppkjøpene i USA bragte ham til randen av fallitt. I 1990 ble gjelden hans anslått til 8.2 milliarder dollar.

Men Murdoch holdt stand og beholdt investorenes tillitt.

I dag er mediaimperiet hans Newa Corp. anslått til 27 milliarder dollar, og bare det siste året har selskapets aksjer steget med 40 prosent. I fjor avlivet han alle spekulasjoner om hvem som skulle arve milliardene. Tidligere hadde datteren Elisabeth Murdoch (29) vært et hett navn. Både fordi hun var påsatt av sin far til å lede satelittkanalen BSkyB og for hennes nære omgang med Peter Mandelson, Tony Blairs mektige «minister uten portefølje». Men det var den tredjefødt, Lachlan Murdoch, (26) som ble utpekt til ny mogul. Han har også hatt ledende stillinger i imperiet, blant annet som redaktør i The Sun.

Men ingen tror Murdoch har tenkt å kaste inn håndkledet ennå.

- Jeg har ingen planer om å dø, uttalte han til Reuters i forbindelse med lanseringen av sønnen.

Som alle kapitalister med globale ambisjoner ble også Murdoch smittet av Asia-syken. Det begynte beskjedent med oppkjøp av en Hongkong avis og fortsatte med etableringen av satelittkanalen STAR TV. Målet var de kinesiske masser, et mål han er nær ved å lykkes å nå, så lenge han gjør sine hoser grønne for makthaverne i Beijing.