DEBATT

Mediene er for opptatt av hijab

Å gi «hijab» og deres tilhengere og motstandere så mye oppmerksomhet gir mobberne og deres holdninger et sterkere fotfeste i samfunnet.

Bystyremedlem Nasir Ahmed (Ap) mener mediene er for ensidig opptatt av hijab-debatten.
Bystyremedlem Nasir Ahmed (Ap) mener mediene er for ensidig opptatt av hijab-debatten. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hadia Tajik må få kunne uttrykke sitt standpunkt uten at det skal få en overdreven oppmerksomhet i det offentlig rom. Men «hijab-forbud» er nok et eksempel på at alt som kan tagges med «islam» eller «muslim» får redaksjonenes fulle oppmerksomhet. Mye annet bra kom fram under programmet «Stanghelle og Eilertsen», men som ingen så verdien av å følge opp i etterkant.

Arbeiderpartiets nestleder påpekte at på sikt har vi en integreringsutfordring med kommende flyktninger, hvor nøkkelen er å få flest mulig ut i arbeid. En naturlig oppfølging ville ha vært å stille spørsmål om hva som skal til for at vi skal lykkes med det? Hva med dem som ikke vil kunne komme seg i arbeid fordi de sliter med traumer? Er vårt helsevesen rigget til å ta hånd om dem?

I stedet har det harselert med kommentarer og analyser fra alle hold knyttet til bruk av «hijab», som viser et tydelig tegn til et etablert mønster i norskmedia, hvor det skapes et debattklima hvor ens tro og religion blir et samtaleemne, framfor å fokusere på tiltak og handlinger.

I ei tid da netthets blir dominerende i sin kraft, er dette svært skuffende og faktisk ti steg tilbake i kampen mot «nettrollene». Ja, det stemmer. Selv om jeg ikke har empiriske tall eller forskning til grunn som kan begrunne min påstand, så har jeg en oppfatning om at et slikt debattklima gagner bare dem som sitter i «kjellerleiligheten» sin, og viser sin dominans overfor norske muslimer som de har en forakt for. Å gi «hijab» og deres tilhengere og motstandere så mye oppmerksomhet gir mobberne og deres holdninger et sterkere fotfeste i samfunnet. For en vanlig leser som i disse dager er mest opptatt med juleforberedelser, er ikke det så betydningsfullt hvorfor «hijab» er viktig for noen eller ei. Så lenge den ikke blir påtvunget, er det bare et hodeplagg.

Det er likevel lyspunkt i kampen mot mobberne ettersom flere individer, primært etniske nordmenn, nå tar til motmæle mot disse holdningene, både offentlig og i deres indre krets. Nylig tok kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda, Katinka Riksfjord Sporsem, til orde med sin kronikk i VG, hvor hun tok opp kampen mot en fra hennes egen krets - og samtidig oppfordret andre om gjøre det samme.

Hun framhevet at vi ikke kan lykkes med å nedkjempe «nettrollene» uten at hvert individ er sitt ansvar bevisst. Det har også adoptivfaren fra Alta, Kjetil Nilsen, som nylig i en kronikk etterlyste den «innebygde uskyldpresumsjon» som vi nordmenn er født med, ettersom det har blitt mer og mer akseptert å stigmatisere ei hel gruppe av folk på grunn av et individs handlinger.

Disse kampene har vi et sårt behov for, siden de gagner om den flerkulturelle verdien i vårt samfunn. Men disse individuelle kampene kan bli langvarige og vanskelige dersom våre redaksjoner ikke blir bevisste på deres valg av ord og fokus i deres reportasjer og overskrifter.

Om vi skal lykkes med å nedkjempe mobbernes forvridde virkelighetshetsbilde, må våre redaksjoner spille på lag og ha en mer aktiv og ledende rolle. Det skal dermed ikke bety at de skal fravike sitt samfunnsansvar om å rapportere både det som ikke er i tråd med lov og orden og det som er ulikt oss imellom.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer