Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

-  Mediene kneblet etter Tønne-saken

Tønne-varsler Kari Breirem i ny bok.

Tønne-saken førte til at medienes ytringsfrihet ble innskrenket. Det skriver Kari Breirem, tidligere BA-HR-direktør og varsleren i Tønne-saken, i ei ny bok.

-  Det er viktig at det norske samfunnet får vite hva som egentlig skjedde i Tønne-saken. Og det er viktig at vi fokuserer på varslernes rettigheter, sier Kari Breirem.

Hun var direktør i advokatfirmaet BA-HR da hun fikk en faktura fra Tønne Consult til undertegning.

Breirem stilte spørsmål ved hvorfor advokatfirmaet skulle betale Tore Tønne 1,5 millioner kroner. Hun ble suspendert fra jobben og senere avskjediget. I høst kommer boka «På BAHR bakke - en varslers historie».

-  Det var veldig tøft. BA-HRs håndtering av meg var intens. Fra å være en ressursperson som fikk masse skryt på jobben, ble jeg politianmeldt og fikk sparken. Jeg følte at navnet mitt ble dratt ned i søla, at folk kjente meg igjen og hvisket om meg på gata. Det ble en ekstra påkjenning da saken ble smurt utover avisenes førstesider. Jeg var ikke vant til å være i media, sier Breirem.

Mediene skadet av saken

Selv om hun har kjent mediekjøret på kroppen, forsvarer Breirem journalistenes rolle i Tønne-saken.

-  Det er en myte at Dagbladet drepte Tore Tønne. Dagbladet og presse-Norge var ikke alene om å ha regien i Tønne-saken. Det var en sak med veldig mange enkeltpersoner og sterke meninger. Det bidro til å øke temperaturen, sier Breirem.

VARSLEREN: Kari Breirem var varsler i Tønne-saken. Nå forteller hun sin historie i en ny bok. Foto: STEINAR BUHOLM
VARSLEREN: Kari Breirem var varsler i Tønne-saken. Nå forteller hun sin historie i en ny bok. Foto: STEINAR BUHOLM Vis mer

Hun mener Tønnes død gjorde noe med mediene.

-  De ble kneblet. Det er ikke så rart. Bare dager etter hans død, kom hele maktapparatet på banen og bagatelliserte saken. Kjell Inge Røkke oppfordret til boikott av Dagbladet. Daværende NHO-leder Jens Ulltveit-Moe anklaget Dagbladet for mord. Ulltveit-Moe er ingen hvem som helst. Det var svært få som våget å trekke utsagnet hans i tvil. Det ble etterhvert en sannhet, sier Breirem.

Hun mener mediene fortsatt er skadelidende.-  En ting er Tønne-saken. Problemet er at den blir brukt som argument i alle andre saker. Da Valla-saken herjet som verst, rullet sinte tekstmeldinger fra seerne over skjermen: «Ikke glem hva som skjedde med Tønne». Vi er på farlige stier. Ytringsfriheten er truet, det er et av grunntemaene i boka, sier Breirem.

Gråt hver dag

Hun vil vise hvordan ulike samfunnsaktører, blant annet flere politikere, taklet Tønne-saken.

-  Det er svært tette bånd mellom norske politikere og næringslivsledere.

-  Navngir du dem?

-  Nei, men et helt kapittel er viet det jeg kaller «kapitaldemokratene», sier Breirem.

Det var ikke planen å skrive bok, men hun hadde et behov for å skrive, skrive seg ut av historien og begynne på nytt.

-  Det var en veldig merkelig opplevelse. Jeg var sykemeldt på den tiden, satt bare hjemme og skrev. Jeg følte en veldig distanse til stoffet, som om jeg skrev et jobbnotat. Helt til mannen min kom hjem fra jobb. Jeg leste høyt for ham hver dag. Og styrtgrein, sier Breirem.

Datteren sparket

Et av kapitlene i boka skal hete «Min datter». Hun var 26 år gammel, jusstudent og kveldssekretær i BA-HR da Tønne-saken ble rullet opp. Også hun fikk sparken.

-  Hun var ikke involvert i saken, visste ingenting, sier Breirem.

-  Du er på gråten?-  Bare fordi vi snakker om datteren min. Det er så urettferdig at BA-HR trakk henne inn i en sak hun ikke hadde noe med. Jeg så hvor vondt hun hadde det, og jeg så hvor vondt hun hadde av meg, sier Breirem.

-  Det er noe jeg vil understreke: Jeg behandler Tore Tønne med verdighet i boka. Jeg vet ikke om han egentlig visste hva som foregikk. Det er som i narkotikasaker, det er interessant å vite hvem bakmennene er. Jeg tror ikke Tønne var noen bakmann. Og jeg er ikke typen som tar andres skittentøyvask, sier Breirem

-  Bare BA-HRs skittentøy?

-  Ja, det vil jeg gjerne vaske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling