KOMMENTARER

Mediene lærte en lekse av Wikileaks

Det er mange gode grunner til å mislike Julian Assange og metodene hans. Mediene har lært. Det betyr ikke at han bør utleveres til USA.

Tegning: Finn Graff
Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange slepes ut på gata fra den ecuadorianske ambassaden i London, er det egentlig et tiår med mediehistorie, sikkerhetspolitikk og stormaktsrivalisering som må sorteres og fortelles. Materialet er enormt og komplekst. Det er bare å erkjenne at en enkelt kommentar ikke kan rekke over alle aspekter på en fyllestgjørende måte. Ut fra et medie- og ytringsfrihetsperspektiv går det likevel an å trekke noen linjer.

Wikileaks-saken har lært mediene en lekse.

Organisasjonen som Assange er blitt en frontfigur for, startet allerede i 2006. Men det var ikke før i 2010 det virkelig begynte å dryppe. Da fosset det til gjengjeld, med avsløringer av loggene fra den amerikanske krigføringen i Irak og Afghanistan. Opphavet var den tidligere amerikanske etterretningsoffiseren Chelsea Manning, og lekkasjen avslørte drap på sivile og journalister. Hensynsløst og brutalt, og tett på. Det fikk hull på dekningen av krigen på en måte journalistikken har hatt vanskeligheter med de siste årene, fordi den er blitt holdt på avstand.

Wikileaks var i siget, og fortsatte seinere samme år med en massiv lekkasje av diplomatmeldinger sendt ut fra amerikanske ambassader. Da begynte noen å stusse. Var det slik at Wikileaks, samtidig som de publiserte informasjon som kunne ha verdi for offentligheten, også satte folk unødig i fare? En gjennomgang som Assosiated Press gjorde i 2016, viste at dokumenter Wikileaks har publisert har avslørt navn og personopplysninger på ofre for overgrep og folk med psykiske lidelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer