Medienes røde kvinner

Norske medier har en enorm forkjærlighet for røde kvinnelige president- og statsministerkandidater i utlandet. Siste året kan nevnes Ségolène Royal, Helle Thorning-Schmidt og Hillary Clinton. Norske medier har mer eller mindre slått fast at disse røde kvinnene har vunnet valg og trådt inn i embeter som presidenter eller statsministere, lenge før valgene har vært avholdt. Slik ble det ikke verken for Royal eller Thorning-Schmidt, og starten av Demokratenes primærvalg i USA ser ikke ut til å gi norske medier rett denne gangen heller. Om ikke lang tid vil Mona Sahlin høyst sannsynlig få den samme oppslutningen, noe mediene aldri ville gitt Kristin Halvorsen, Siv Jensen, Erna Solberg eller Åslaug Haga. Heldigvis.

Hva er så mediene på jakt etter? To kvinnelige kandidater som nådde frem til høye politisk verv har bl.a. vært Margaret Thatcher (Storbritannia) og Angela Merkel (Tyskland). Disse har på ingen måte den samme stjernen i norske medier som sine medkvinner på motsatt side politikken. Både Thatcher og Merkel har fått kallenavn bestående av både «jern», «stål» og «is». Disse to har kanskje ikke den samme feminine stilen som Royal og Thorning-Schmidt. Det kan virke som om mediene finner politikken så uvanlig for kvinner, at et feministisk inntog i politikken oppfattes som en stor overraskelse, verdt mange spaltemeter.

I min tid som ungdomspolitiker har jeg støtt på mange sterke jenter og kvinner i debatter, i alle partier. Du trenger ikke være kald som is, hard som stål eller sterk som jern for å være kvinne i politikken. Når mediene oppdager at politikken er like naturlig for både kvinner og menn, da kan vi komme et skritt videre i likestillingen.