Mediepolitikkens avmakt

Hvis Frp får bestemme, vil partiet selge NRK. Da slipper du lisensen. Og NRK også, forresten

RUNDKAST OM KRINGKASTING: Siv Jensen og Frp har nå bestemt seg for å privatisere NRK og fjerne lisensen. Men de mener det jo ikke, ikke egentlig.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RUNDKAST OM KRINGKASTING: Siv Jensen og Frp har nå bestemt seg for å privatisere NRK og fjerne lisensen. Men de mener det jo ikke, ikke egentlig. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Kommentar

Man skal velge seg sine fiender med omhu. Helt siden NRK bare het ARK hos fremskrittets fanetropper, har statskanalen vært en torn i øyet på Frp. At en stat ikke skal finansiere kommunikasjon, er opplagt for partiet som ikke vil ha bompenger. Får Frp bestemme, skal vi ikke ha lisenspenger heller. I helga bestemte partiet at NRK får klare seg i markedet, på like vilkår med andre kommersielle kanaler. Frp må mene at NRK har mye å lære av TV3 og TVNorge.

Men markedet vil få alvorlige pusteproblemer dersom NRK skal støvsuge det som finnes av reklameinntekter. Da blir det bare smuler igjen til dagens små kommersielle konkurrenter. Noe slikt vil selvsagt bare skje i Frp's partiprogram og aldri i den virkelige verden: Frp vil aldri få Høyre med på noe slikt. Og skulle Frp en dag få flertall, ville de bli nødt til å tenke seg om, samme hvor tung den utfordringen måtte være. Et privat og markedsfinansiert NRK ville være like flygedyktig som en struts. Det er sannsynligvis nettopp derfor Frp liker å foreslå privatisering. Slik noen av partiets lite prinsippvare politikere fryder seg ved tanken på å kutte pressestøtten. For da blir de kvitt Arne Strand i Dagsavisen.

Storebror Høyre har beveget seg i motsatt retning. Mens Torbjørn Røe Isaksen og Unge Høyre fikk partiet med på å fjerne lisensen og flytte NRK over på skatteseddelen i 2009, tok partiet en sindig U-sving i år: Lisensen skal bestå. Dersom NRK, med et budsjett på over fem milliarder, skulle flyttes til statsbudsjettet, måtte jo skattene opp. I dag betaler minstepensjonister og uføretrygdede like mye for NRK som landets milliardærer. Flyttes spleiselaget til skatteseddelen, måtte jo middelklassen og de rike betale mye mer, siden minstepensjonister og trygdede ville fått NRK-kanalene billigere. Dessuten ville NRK komme inn på armlengdes avstand igjen. Stortingspolitikerne vil aldri klare å motstå fristelsen til å riste dem litt hver gang budsjettet skulle vedtas.

Så alt fortsetter nok som før, i beste konservative ånd. Hvilket også skaper stadig nye problemer. Nå har for eksempel Kulturdepartementet funnet ut at de ikke vil gi løssalgsaviser pressestøtte, siden støtten kunne brukes til å styrke slike avisers konkurranseposisjon på nett. Da bør jo departementet forklare hvorfor ikke det samme problemet oppstår når NRK får fem milliarder i støtte og frie hender til å bruke dem på all slags nettsatsinger. Det er mammuten i rommet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.