Mediepolitisk pausemusikk

Norske medier arbeider for tida ganske uforstyrret av myndighetene. Kultur- og medieminister Anne Enger Lahnstein har hittil ikke vist noen spesiell interesse for det som skjer i presse og kringkasting. Bortsett fra sponsingen i NRK.

  • På Norske Avisers Landsforenings møte neste torsdag og på Institutt for Journalistikks seminar 3. september skal ministeren opptre selv, men ellers har hun hittil opptrådt i mediedebatten via stedfortreder. På møtet i Kringkastingsrådet i går møtte politisk rådgiver Steinar Ness.
  • Lahnstein har altså ikke som sine forgjengere, Åse Kleveland og Turid Birkeland, tatt den obligatoriske runden med det like obligatoriske riset bak speilet for en «overtrampende» presse. Det vesentlige man har hørt fra henne kom i et program på forsommeren hos «Djevelens advokat» i NRK1, Kai Sibbern. Der sa hun at norsk presse styrte seg selv bra med Pressens Faglige Utvalg. Hun var også fornøyd med både NRK- og TV2-fjernsynet.
  • Bortsett fra ett stort problem: Den tiltagende sponsingen i NRK1.

Han henviste til de runde vendinger fra Voksenåsen og var ellers et svakt ekko av sin sjef. Rådets formann Ivan Kristoffersen konkluderte med at hans innlegg måtte være som musikk i ørene på NRK-ledelsen. Melodien er i så fall at det meste er under kontroll, ikke bare i NRK, men i resten av norsk medieverden også.

Ellers er jo ytringsfriheten vel forvart i kommisjonen, det er sagt nei til et medieombud, eierskapskontrollen etableres, Allmennkringkastingsrådets kritikk av P4 og TV2 besvares kanskje med det første og får neppe større konsekvenser, og i går sa Ness at departementet har tillit til at NRK ivaretar integreringen av distriktskontorene best selv. Dermed kan vi for så vidt si at det ikke er så mye igjen å bekymre seg for.

Den liker ikke Anne Enger Lahnstein. Det har hun sagt rett ut og der fikk hun også følge av sin rådgiver i går. Han sa det ganske forsiktig, men det er tydelig at vi her får et oppgjør. Det arbeides med et regelverk i departementet som går ut på å tillate, men begrense sponsingen, og her kan det bli tøffe tak mellom statsråden, kringkastingssjef Einar Førde og styreformann Kåre Willoch. Dette er nå avgjort det viktigste spørsmålet i norsk mediepolitikk.