Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Mediepolitisk veivalg

Det er riktig at NRKs midler fryses.

MEDIEKUTT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix
MEDIEKUTT: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å kutte ti millioner kroner i pressestøtten, til 303 millioner kroner. De forslår også å holde NRK-lisensen uendret, noe som i praksis vil si et kutt fordi den ikke blir justert i forhold til lønns- og prisvekst. Disse endringene er relativt små, og har liten betydning sammenliknet med den omlegningen som vil måtte komme i etterkant av Mediemangfoldsutvalgets rapport til våren. Likevel sender de interessante signaler om retningen denne regjeringen ønsker for mediepolitikken.

NRK har økt sine lisensinntekter fra 3 til 5,3 milliarder siden 2003. I samme tidsperiode har andre norske medier gått løs på omfattende kostnadskutt. De siste kuttrundene har rammet TV2 hardt, som må redusere bemmaningen med 177 årsverk. Aftenposten har tilbudt sluttpakker, men har ikke kommet i mål med planene om 40 årsverk og setter dermed i gang med styrte sluttpakker. Utviklingen går fort, men tall fra medietilsynet viser at det totale driftsoverskuddet i avishusene sank med 36 prosent fra 2013 til 2014.

Les også, debatt: NRK skjermes mens resten av Medie-Norge blør

Styrkeforholdet mellom statskringkasteren og resten av mediebransjen er vesentlig endret, og gjør konkurransesituasjonen for allerede pressede organisasjoner enda vanskeligere. Hver fjerde journalist i Norge jobber i NRK. Marienlyst argumenterer selv for at de er en garantist for mangfold, norsk språk og kultur, men den dominerende stillingen er like mye en trussel mot det samme. Det er derfor helt riktig at NRKs midler fryses.

Kuttet i pressestøtten er vanskeligere å forstå, selv om det er lite. Argumentet kulturminister Linda Hofstad Helleland bruker for å forsvare kuttet, er underlig. Helleland mener nullmomsen på digitale medier er den viktigste garantisten for nyskaping og digital vekst, og minner om at det er denne regjeringen som har fått ordningen på plass. Da vil vi minne om at nullmomsen på digitale medier er en helt naturlig videreføring av nullmomsen for papirmediene. Forskjellsbehandlingen som eksisterte inntil nylig manglet en prinsipiell begrunnelse.

Mediemangfoldsutvalgets mandat er å se på hele statens økonomiske virkemiddelapparat, både pressestøtteordningen og kringkastingsavgiften, og vurdere hvordan staten best kan legge til rette for offentlig samtale og mediemangfold. Denne regjeringen rekker kanskje å omsette noen av anbefalingene i handling i sitt neste budsjettforslag. Å dempe NRKs dominerende posisjon, og omfordele ressursene til å stimulere norsk innholdsproduksjon vil være et naturlig grep. Kutt i lisens og digital nullmoms vil ikke være tilstrekkelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media