IDENTIFISERT: Nils Rune Langeland. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IDENTIFISERT: Nils Rune Langeland. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

PFU

Medier identifiserte professor som sendte grove meldinger til studenter. Ikke i strid med god presseskikk, sier PFU

Saken behandlet for lukkede dører.

(Dagbladet): Det var i en medikritisk spalte hos Aftenposten at frilansjournalist Anki Gerhardsen varslet en PFU-klage overfor nettavisen Khrono, VG og NRK.

Hun mener de tre mediene brøt god presseskikk da de identifiserte UiS-professor Nils Rune Langeland, etter at flere studenter hadde offentliggjort grove meldinger professoren hadde sendt til dem.

Blant meldingene var blant annet setningen «liker du rimming».

Ikke brudd

PFU konkluderte under tirsdagens møte med at de tre mediene ikke brøt med god presseskikk da de identifiserte professoren.

Behandlingen av sakene gikk for lukkede dører.

Bakgrunnen for klagen til Gerhardsen var at hun mente de tre mediene brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.7, som blant annet slår fast at man skal være varsom «med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales».

Gerhardsen pekte på at «identifisering skal begrunnes i et berettiget informasjonsbehov» og peker på at identifiseringen av professoren ikke kan begrunnes i et berettiget informasjonsbehov eller sakens alvorlighet.

Hun mener det er moralisme og gapestokkmentalitet som er begrunnelsen for omtalen av saken.

I uttalelsen fra PFU står det at selv om kvinnene som fikk melding av Langeland ikke var hans egne, nåværende studenter, så har han like full en maktposisjon som professor.

PFU argumenterer også med at Langeland har vært aktiv i offentligheten, der han har kommet med omstridte ytringer som har fått oppmerksomhet og kritikk.

«PFU mener at personer som selv kommer med kraftige ytringer, også må tåle mer i mediene», heter det i uttalelsen.

Meldingenes omfang, og at det har pågått over lengre tid, blir også vektlagt.

«I dette tilfellet mener PFU at det var behov for å vite hvem professoren er. Hans samfunnsrolle som professor og engasjement i offentligheten gjør identifiseringen akseptabel», lyder konklusjonen.

Beklaget

I kjølvannet medieomtalen i sommer beklaget Langeland selv de grove meldingene.

«Eg beklager uten atterhald meldingane. Det var klart upassande. Eg vil understreke at ingen av meldingane blei sendt til eigne studentar. Eg tek det fulla ansvar for det eg har gjort», skreiv Langeland til NRK.