Medier, vold og mannsroller

Medievold og dens virkning på barn og unge er et tema som stadig debatteres fra ulike synsvinkler. At det i medievoldssammenheng praktisk talt alltid handler om en sammenkobling mellom vold og maskulinitet har imidlertid fått svært liten oppmerksomhet i debatten om og forskningen på medievold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I senere år har vi sett en utvikling der en del medier rettet mot unge målgrupper formidler bestemte maskuliniteter, mens andre, mer moderne og gangbare maskuliniteter marginaliseres. Mens filmens fremstillinger av kvinner til en viss grad har endret seg i retning av at kvinner ikke utelukkende presenteres som objekter for et mannlig blikk, kan det se ut til at moderne actionfilmer i enda større grad enn tidligere assosierer maskulinitet med aggressivitet, tøffhet og vold. Koblingene mellom maskulinitet og vold gjøres ofte oversynlig, eller overtydelig, om man vil.

Mens medienes fremstillinger av kvinner og kvinnekroppen i flere tiår har vært gjenstand for utstrakt forskning fra feministisk orienterte forskere, har fremstillinger av maskulinitet og medienes funksjon i det mannlige kjønnsidentitetsarbeidet fått langt mindre oppmerksomhet. Dette til tross for at mediene i løpet av de siste 15-20 årene har fått en dominerende plass i unges hverdag, både som kulturformidlere og fordi de tilbyr uttrykksformer som de unge kan forstå sine liv i forhold til. Dagens medier er åpne for flere tolkninger og tilbyr langt flere løsninger til identitetsdannelse enn tidligere. Ikke sånn å forstå at de unge tar til seg mediekunnskapene på en enkel, direkte måte. De tolker og bruker mediene forskjellig og med utgangspunkt i egne sosiale, kulturelle og personlige omstendigheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer