NRK i Oslo
NRK i Oslo Vis mer

Medietilsynet: - NRK, TV 2 og P4 har brutt allmennkringkastings­forpliktelser

Reiser tilsynssak mot TV 2 og P4. Sender ansvaret for NRK til kulturministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Medietilsynet vil reise tilsynssak mot TV 2 og P4, fordi de mener de ikke oppfyller kravene som er satt til allmennkringkastere.

- Vi ser alvorlig på dette. Det er derfor vi finner ut at dette er noe vi må gå videre med. Det er så markerte brudd på kravene, så dette må vi reagere på, sier Gudbrand Guthus, direktør for konsesjon og tilsyn i Medietilsynet, til Dagbladet.

Allmennkringkastingsrapporten som ble lagt fram i dag, viser at NRK og de kommersielle aktørene sørger for et bredt allmennkringkastingstilbud i Norge. Men gjennomgangen viser også enkelte mangler eller svakheter hos alle kringkasterne.

Sak mot TV 2 og P4

Medietilsynet mener P4 de siste tre årene har brutt kravet om å ha egne program for smale grupper. Ifølge tilsynet sendte P4 kun ett eneste nytt program rettet mot smale grupper, mens resten av programmene var repriser fra tidligere år.

De mener også at TV 2 har brutt kravet om å jevnlig ha programmer for unge.

Selv om tilsynet mener TV 2 tok opp viktige temaer i sine program for unge i fjor, hadde de ikke noe program for denne målgruppen fra midten av februar til midten av september. Derfor blir også dette en tilssynssak.

- Nå har vi varslet at vi kommer med en tilsynssak mot P4 og TV 2. Så kan de komme med sin vurdering av dette, og ut fra det vil vi bestemme om det blir sanksjoner, og hva slags sanksjoner det blir, sier Guthus.

- Har tatt opp relevante temaer

Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2, sier til Dagbladet at de er opptatt av å sende programmer som treffer de unge.

- Vi er glade for at Medietilsynet i sin rapport mener at TV 2 leverer på alle krav i avtalen, bortsett fra at vi i fjor hadde litt for få programmer rettet direkte mot unge. Medietilsynet konkluderer også med at vi har tatt opp viktige og relevante temaer for de unge i 2016, blant annet i programmene «Sykt perfekt» og «Tenåringenes hemmelige liv», sier han.

Han legger til at det ikke er noe spesifikt krav til antall programmer i avtalen. Siden TV 2 ikke søkte på avtalen om kommersiell allmennkringkasting i fjor, er de ikke kommersiell allmennkringkaster i dag.

Men Dahl forklarer at de vil følge opp kravene, og er opptatt av å levere på de ulike kravene i en eventuell ny avtale.

- Annen vurdering enn oss

Kenneth Andresen, radiosjef i P4, sier tilsynet har en annen vurdering enn dem når det kommer til deres programmer for smale grupper.

- Vi har i 2016 sendt programmer rettet mot smale grupper, men det har ikke vært program som er sendt for første gang. At et slikt tilbud ikke kan bestå av program som sendes i reprise fremgår ikke av våre konsesjonskrav, sier Andresen, og legger til at de først og fremst er glade for at Medietilsynet i det store og hele er fornøyd med hvordan de løser allmennkringkastingsoppdraget.

- På bakgrunn av dagens rapport kommer vi selvsagt til å fortsette dialogen med Medietilsynet om saken, sier han.

Refser NRK

Men det er ikke bare TV 2 og P4 som får refs. Tilsynet gir også kritikk til NRK, som de mener ikke oppfylte kravet om å ha en andel på 25 prosent nynorsk og heller ikke kravet om å sende jevnlige program for unge på samisk.

Men siden det er kulturministeren som følger opp brudd på NRKs allmennkringkastingsforpliktelser, reiser de ikke tilssynssak mot NRK.

- Når det gjelder NRK er vi ferdig med saken ved å sende denne rapporten til kulturministeren, som tar dette opp i NRKs generalforsamling, sier Guthus til Dagbladet.

De kommersielle allmennkringkasterne har krav om lokalisering utenfor Oslo. Når det gjelder Radio Norge har Medietilsynet under tvil kommet til at kravet til lokalisering utenfor Oslo er oppfylt i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer