Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Medietilsynet gransker «South Park» på TV 2

Skader Cartman, Kenny, Kyle og Stan barn?

SKADELIG? Norske TV-kanaler er lovpålagt å ikke sende program som inneholder scener eller innslag som kan være «skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling» før etter klokka 21.00. Foto: Scanpix
SKADELIG? Norske TV-kanaler er lovpålagt å ikke sende program som inneholder scener eller innslag som kan være «skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling» før etter klokka 21.00. Foto: Scanpix Vis mer

||| Medietilsynet har innledet granskning av animasjonsserien «South Park» etter en sterk bris av klager fra norske foreldre. Den amerikanske serien, kjent for sin mørke humor og samfunnsaktuelle satire, sendes daglig på TV 2 Zebra.

Foreldrene reagerer mot sendetidspunktet i Barne-TV-tid på ettermiddagene.

Etter klokkan 21
- På bakgrunn av disse klagene går vi nå igjennom et tilfeldig utvalg episoder, og vurderer om serien er i strid med vannskilleprinsippet, det vil si kringkastingsforskriften § 2-6 regler for beskyttelse av mindreårige TV-seere, sier Berit Andersen
seniorrådgiver i Medietilsynet til Dagbladet.

Det er ikke enkeltscener eller episoder som er klaget inn, men hele «South Park».

Norske TV-kanaler er lovpålagt å ikke sende program som inneholder scener eller innslag som kan være «skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling» før etter klokka 21.

Kontroversiell
I 2001 tvang organisasjonen Barnevakten NRK å flytte «South Park» på grunn av seriens rå språkbruk, vold og sex. Nå reagerer de på sendetidspunktet på TV 2 Zebra.

- Klokka 16 er et sendetidspunkt som i større grad retter seg mot barn og unge, og mange er hjemme fra skolen uten foreldre. Skaperne av animasjonsserien sier selv at dette ikke er tv for barn. NRK 2 valgte  å flytte sendetiden fra klokka 19 til senere på kvelden, og det er også et signal om at dagens sendetid ikke er egnet, sier rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten til Dagbladet.

Gjennom sin 12-årige historie har «South Park» jevnlig blitt utsatt for anklager om «toalett-humor» og blasfemi i de landene serien har blitt sendt. På Wikipedia finnes en egen artikkel om alle kontroversene.

Seriens skapere, Trey Parker and Matt Stone, har forsvart seg med at ingenting er for alvorlig til å bli spøkt med. Duoen sier at de ikke har noe i mot at større barn og tenåringer følger serien.

Informasjonsrådgiver Alex Iversen i TV 2 sier kanalen foreløpig ikke har andre kommentarer enn at de vil sørge for at Medietilsynet får sett de «South Park»-episodene de måtte ønske.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling