DEBATT

Debatt: Legemidler

Medisin for et sykt system

Verden trenger innovative løsninger på dagens medisinmangel, og vi trenger dem nå.

NYTT FOND: – Norge bør støtte Health Impact Fund (HIF), mener flere ungdomspartier, som er gått sammen om et felles initiativ for å få ned prisene på medisiner. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NYTT FOND: – Norge bør støtte Health Impact Fund (HIF), mener flere ungdomspartier, som er gått sammen om et felles initiativ for å få ned prisene på medisiner. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hver tredje person i verden mangler viktige medisiner. Hva om vi gjør det lønnsomt å lage billig medisin?

Milliarder av mennesker mangler tilgang til viktige medisiner. Mange lider av sykdommer det ikke finnes medisiner mot, andre har rett og slett ikke råd til å betale for medisinene som finnes. Høye medisinpriser er et globalt problem og skaper utfordringer for helsebudsjetter over hele verden, i økende grad også i Norge.

Utvikling av nye medisiner er dyrt og tidkrevende. Derfor har vi et patentsystem som sikrer selskapene enerett til å markedsføre nye produkter. Dette gjør at legemiddelfirmaer kan sette den prisen de selv ønsker, i de fleste tilfeller langt over hva det koster å utvikle og produsere medisinene. Samtidig lønner det seg ikke for legemiddelselskapene å forske på medisiner mot sykdommer som rammer mennesker med lav kjøpekraft. Det lønner seg heller ikke å forske på medisiner der bruken må begrenses for å opprettholde medisinens virkning, slik som nye former for antibiotika.

Dagens barn og unge vil være avhengige av nye former for antibiotika i framtida. Det må lønne seg å forske på sykdommer som ikke er en fare for oss nå, men som kan være det i morgen. Men enda viktigere: vi må forske på de sykdommene som tar millioner av menneskeliv i dag, som elveblindhet, tuberkulose og hepatitt C. Vi trenger et system hvor det å forske på og framstille medisiner som redder menneskeliv lønner seg, samtidig som de som rammes faktisk har råd til medisinene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer