Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Medisin mot egoisme

Stefan Sundström er møkka lei egoisme, grådighetskultur og nyliberalisme. - Jeg vil at mine tekster skal være et motstykke til alt dette, sier Sundström som er ute med sin nye cd «Fisk i en skål».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det handler ikke om vi lenger, bare om meg. Om personlig lykke. Hvor er fellesskapstanken?

Fra sitt småbruk på landet utenfor Stockholm ser den svenske rocktrubaduren med skarpe, syrlige og skrå blikk på det svenske folkhemmet - et lite land langt nord som ikke så lite minner om vårt.

Fascist-Robinson

- Jeg har fått med meg at 40 prosent av nordmennene sier at dere vil stemme på Carl I. Hagen. Det er ikke bare-bare å være rik, sier Sundström.

Han er blitt 40 år siden han var i Norge sist, men hans åttende plate er ikke preget av tungsinn og personlig krise. Cd-en «Fisk i en skål» er full av boblende overskudd og musikk tuftet på Taube, Vreeswijk og Rolling Stones.

Tekstene handler om kjærlighet, mistilpassede mbd-barn, aksjesparing, lykkepiller og «Robinsonekspedisjonen».

- Jeg er skremt av den typen fascistprogram. «Robinson» er temmelig uskyldig i forhold til andre reality-tv-programmer, der hensikten er å tråkke hverandre ned. Og folk elsker det.

Dødsangst

- Det gir meg dødsangst å tenke på at livet bare skulle dreie seg om å dyrke seg selv, spare i aksjer, kjøpe ting og tjene mange penger. At den som har skaffet seg mest før han dør, har vunnet. Da blir man isolert - som fisk i en skål. Livet har en mening utover å skaffe seg saker og ting. Jeg vil at mine tekster skal være et motstykke til alt dette, sier Sundström.

SAMFUNNKRITIKER: Tekstene på Stefan Sundströms nye plate handler om kjærlighet, mistilpassede mbd-barn, aksjesparing, lykkepiller og «Robinsonekspedisjonen».