Medisin mot psykoser

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PSYKIATRI: Professor i farmakologi Ivar Aurnes skriver i Dagbladet 10.8.07 om medikamentell behandling av psykoser. Aurnes feilinformerer når han kategorisk hevder at antipsykotika gir hjerneskade, det som er korrekt er at slike medisiner kan gi alvorlige bivirkninger som i noen tilfeller sannsynligvis representerer en form for hjerneskade, men svært mange opplever god effekt og har lite bivirkninger.

Mellom 70–80 prosent av de som lider av alvorlige psykoser har effekt av slik medisin. Det at medikamentene kan gi alvorlige bivirkninger i form av vektøkning, ufrivillige bevegelser, trøtthet og i noen tilfeller alvorlige endringer i hjertefunksjon eller blodbilde, er et argument for at alle skal følges opp av lege eller psykiater.

Denne situasjonen likner på det vi ser ved kroppslige sykdommer av alvorlig karakter, f.eks vil mange med alvorlig leddgikt i dag bruke metothrexat, et preparat som egentlig er kreftmedisin. Bivirkningene er potensielt alvorlige. Pasientene får informasjon om dette og følges tett opp av lege. Mange pasienter med invalidiserende leddgikt har fått et bedre liv ved slik behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer