Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Medisiner til friske eller syke?

LEGEMIDLER: Onsdag 31. mai har Stein Aabø en kommentar på side 3 i Dagbladet der han beskylder legemiddelindustrien for i økende grad å produsere legemidler til friske mennesker. Aabøs påstander føyer seg inn i rekken av beskyldninger om at legemiddelindustrien angivelig sykeliggjør mennesker og finner opp nye terapiområder for å øke sin egen fortjeneste. Det er riktig at legemiddelindustrien er avhengig av fortjeneste for å utvikle nye produkter som kan bidra til økt livskvalitet og levealder. Men det er ikke legemiddelindustrien som avgjør hva som defineres som sykdom. Det er det til enhver tid Verdens Helseorganisasjon (WHO) som gjør. Når legemidler tas opp i blåreseptordningen, og dermed kan forskrives av norske leger for statens regning, er dette etter at Statens legemiddelverk har vurdert både at nytten ved å bruke legemidler er større enn risikoen og at bruken er helseøkonomisk fornuftig. At omsetningen av legemidler i vårt land har steget fra 7,5 milliarder kroner i 1995 til 16,1 milliarder kroner i 2005 skyldes blant annet at Norge har tatt seg råd til å satse mer på helse i denne perioden. Økt fokus på forebygging, økt satsing på behandlingstilbud for psykiske lidelser og sterkere fokus på å redusere hjerte- og karlidelser bidrar til å øke helseutgiftene, men disse satsingene øker også livskvaliteten. For sammenligningens skyld kan det opplyses at veksten i offentlige utgifter til helse har vært større enn veksten i offentlige utgifter til legemidler. Legemiddelutgiftene utgjør faktisk mindre enn åtte prosent av de offentlige helseutgiftene i Norge.

DET ER IKKE «hverdagsplagene» som har bidratt til utgiftsveksten i denne perioden. Noen eksempler kan underbygge dette: I perioden er det kommet mer effektive legemidler for å behandle diabetes 2, som er en svært farlig tilstand å leve med. Schizofreni er en sykdom der utviklingen av nye legemidler i den siste 10-årsperioden har bidratt sterkt til utgiftsøkningen, men også til en klar bedring av livskvaliteten hos mange. Et tredje eksempel er nye og mer effektive midler mot leddgikt. De siste står for bortimot 1 milliard kroner av utgiftene som Aabø bekymrer seg for. Igjen ingen «hverdagsplage» å leve med, i alle fall hvis man spør pasientene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media