Medisinmannen Aslak Nore

Debatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

INTEGRERING: Aslak Nore har stiftet bekjentskap med et av verdens mest patriotiske land. Etter å ha bodd flere år i USA ser han nå verden i et nytt perspektiv. Han later til å være nesegrus i sin beundring over den amerikanske patriotismens funksjon som sosialt lim. Patriotisme i flerkulturelle samfunn virker som en slags Valium for folket. Kosmopolitten Nore har derfor ingen betenkeligheter med å foreskrive en solid dose av den samme medisinen for å motvirke det han mener er en forvitring av den norske solidaritetsfølelsen og dugnadssamfunnet. Nore finner det for godt å friskmelde den norske nasjonalismen ved å peke på at Norge som nasjon ikke har en kolonihistorie og i liten grad en fascisthistorie. Dette gjør visstnok nasjonalpatriotisme til et utmerket ledd i integreringsarbeidet.

Det hviler noe grenseløst naivt over Nores lettvinte sjonglering med norsk og amerikansk nasjonalpatriotisme. Han later til å tro at det er snakk om to kvalitativt like størrelser. Han tar feil. Amerikansk patriotisme er knyttet opp mot Konstitusjonen og Uavhengighetserklæringen. I denne finner man ingen ekskluderende favorisering av kulturarv, etnisitet eller kristendom, slik som i Norge. En styrking av norsk etnisk patriotisme, sentrert rundt et proteksjonistisk forhold til kulturarven, er derfor åpenbart ingen kur mot integreringsproblematikk, snarere tvert i mot. Et slikt prosjekt vil bidra til å forsterke mekanismene som utdefinerer Den Andre fra fellesskapet. Nores tunnellsyn på USA gjør ham blind for det faktum at å sette den norske selvsentreringen på steroider ikke vil gjøre det lettere å være innvandrer i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer