Meditasjon

Stillferdig undergangs- skildring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: En bomvakt sitter i bua si og ser ut på motorveien, som ikke lenger bruser av trafikk. Noe har skjedd; en lyd har trengt inn i verden, en tinnitus som fyller folks hoder, og sakte, men sikkert tar livet av dem. Bomvakten er en av få som ikke tar inn den felles tinnitusen, en annen er en middelaldrende kvinne som aldri har penger til å betale tollen med, samt en politimann som stadig setter opp fartskontroller tross manglende trafikk, og et ungt par som telter i gresset ved den tomme veibanen. Fra sitt lille lokale hjørne sitter vakten og ser med lakonisk blikk ut på det som tydeligvis skal bli avviklingen av menneskeheten som art. Underveis, før han endelig forlater bomstasjonen, dukker jammen «Skrik» av Munch også opp. Tyvene har satt det igjen i en bil. Maleriet blir et meditasjonspunkt for vakten, som bærer det med seg videre.

Metafysikk

En meditasjon kan man vel kalle denne av volum vesle boka, som vinner i kvalitet på nettopp det ensidige landskapet alt skjer i. Den ødslige veibanen blir, sammen med menneskene som dør av den pågående ulyden, ladet med betydninger, som peker mot psykologiske randtilstander, eller mot en metafysikk i tråd med for eksempel billedkunstneren Chiricos landskaper. Likevel er ikke dette et plaget verk à la «Kvalme» av Jean-Paul Sartre. «Den siste bilen passerte nå nettopp. Sjåføren så fryktelig ut, vidåpne øyne, en munn som hylte, hele ansiktet var som fordreid og ødelagt.» Like etter ankommer politimannen David. Han synger en sang om lykke, og: «Er du glad i chips? Da må vi ta turen innom veikroa i La Croix, der har de verdens beste chips.» Livet fortsetter som før, på tross av en uforståelig katastrofetilstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer