Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ghost

Medlemmene i et av verdens mest hemmelighetsfulle band sjokkerer: - Spiller med innleide musikere

Fire medlemmer i det svenske hardrockbandet Ghost går til søksmål mot frontmannen.

FØLER SEG SVIKTET: Her står «The Nameless Ghouls», musikerne i bandet Ghost, på scenen med vokalist «Papa Emeritus» mens de mottat Grammy-prisen i Los Angeles i fjor. På tross av hyppige utskiftninger gjennom de siste åra, skal nå alle medlemmene være byttet ut. Foto: AFP PHOTO/  ROBYN BECK / NTB scanpix
FØLER SEG SVIKTET: Her står «The Nameless Ghouls», musikerne i bandet Ghost, på scenen med vokalist «Papa Emeritus» mens de mottat Grammy-prisen i Los Angeles i fjor. På tross av hyppige utskiftninger gjennom de siste åra, skal nå alle medlemmene være byttet ut. Foto: AFP PHOTO/ ROBYN BECK / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det svenske hardrockbandet Ghost fra Linköping i Sverige har gjort enorm suksess de siste åra. I fjor ble de historiske da de vant Grammy i kategorien beste metallåt.

27. april kommer også de maskerte svenskene kledd i kardinalkappe til Oslo spektrum, men nå kommer flere medlemmer av bandet med knallharde anklager mot bandets frontmann, som bare går under scenenavnet «Papa Emeritus».

Det har i mange år blitt antatt at vokalisten er den svenske musikeren Tobias Forge, som tidligere har frontet en rekke indieband.

Musikerne kalles bare «Nameless Ghouls», og hele poenget med bandet er at identiteten til deres medlemmer ikke skal være kjent. I går avslørte imidlertid den svenske avisa Corren at fire medlemmer har saksøkt frontmannen.

Ifølge det anerkjente metalnettstedet Blabbermouth er søksmålet rettet mot Tobias Forge - noe som peker mot at han er vokalist i det populære bandet.

- Innleide musikere

I søksmålet sendt Linköping tingrett hevder de fire medlemmene at «Papa Emeritus» har styrt bandets økonomi helt uten innsyn fra de andre.

ANTIKRIST: Ghosts frontmann har scenenavnet «Papa Emeritus», og har eksistert i flere versjoner på forskjellige turneer og etter plateutgivelser. Mannen bak den sminkete ansiktsmasken skal være Tobias Forge, som nå har et søksmål mot seg fra andre bandmedlemmer. Foto: Steve Mitchell/Invision/AP
ANTIKRIST: Ghosts frontmann har scenenavnet «Papa Emeritus», og har eksistert i flere versjoner på forskjellige turneer og etter plateutgivelser. Mannen bak den sminkete ansiktsmasken skal være Tobias Forge, som nå har et søksmål mot seg fra andre bandmedlemmer. Foto: Steve Mitchell/Invision/AP Vis mer

De hevder videre at de ikke har fått lønn og honorar på flere år. I forlengelsen av søksmålet har bandmedlemmene kommet med ytterlige anklager om Forges drift av bandet.

Ifølge de fire har frontmannen byttet ut alle bandmedlemmene. De hevder han nå spiller med innleide britiske musikere, skriver SVT.

Bandmedlemmene skriver i en uttalelse at det ikke er originalmedlemmene som spiller i bandets pågående europaturné. Ifølge bandet forsøkte de å løse kontraktssituasjonen i 2016 og leide inn advokat. Da skal beskjeden fra frontmannen ha vært at han ikke ville ha de med på den kommende turneen. I stedet skal han ha leid inn musikere, som nå spiller under navnet Ghost.

- Vår vokalist og tidligere venn forsøker på et subtilt og skammelig vis å forvandle Ghost fra et band til et soloprosjekt med innleide musikere, skriver de til SVT.

- Søksmålet vil bli besvart

De innleide musikerne - som ifølge ryktene skal bestå av musikere fra band som Korn og Sisters of Mercy - skal ha spilt den første konserten med Ghost i Norwich 24. mars, skriver Blabbermouth.

Det er Tobias Forge som står som rettighetshaver til de aller fleste av Ghosts låter.

Corren har vært i kontakt med frontmannen selv, som sier følgende:

- Jeg har ikke anledning til å kommentere, fordi dette er en juridisk prosess. Søksmålet vil snart bli besvart via min advokat, sier han til avisa.

- Slavekontrakter

Det eneste medlemmet av Ghost som har avslørt sin identitet er Martin Persner. Han sluttet i bandet i fjor sommer - av grunner han da ikke ville fortelle om. I mars i år fortalte han at han hadde vært gitarist i Ghost.

Ifølge Corren er ikke han en del av de fire som nå saksøker frontmannen i bandet.

De fire mener blant annet tingretten må slå fast at selskapet Ghost tilhører de fem musikerne og at de sammen driver bandet. I tillegg ber de om at frontmannen «Papa Emeritus» skal få en straff på 200 000 svenske kroner, eller det beløpet retten finner passende. Samtidig mener de han må rapportere inn selskapets inntekter og utgifter i perioden 2011-2016.

De fire medlemmene hevder de ikke har fått lønn og honorar på flere år. Ifølge søksmålet har Forge innkassert alle inntekter for konserter, salg av merchandise og andre inntekter til sitt eget selskap siden bandet ble stiftet i 2010.

Ifølge bandmedlemmene har de ved to av de omkring 500 konsertene de har spilt, forkastet kontraktsforslag for liveopptredener. Disse to kontraktene ble framlagt av Forge i 2016, og bandmedlemmene kaller kontraktsforslagene for «slavekontrakter».