Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Medlemmene strømmer til Facebook-gruppa «Soldiers of Are og Odin»

Gruppa har på kort tid fått mer enn 24 000 medlemmer.

 «SOLDIERS OF ARE OG ODIN»:  Facebook-gruppa «Soldiers of Are og Odin» har på kort tid fått svært mange medlemmer. Foto:  Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
«SOLDIERS OF ARE OG ODIN»: Facebook-gruppa «Soldiers of Are og Odin» har på kort tid fått svært mange medlemmer. Foto: Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Mens debatten raser rundt borgerverngruppa «Soldiers of Odin», strømmer folk til Facebook-gruppa «Soldiers of Are og Odin».

Det hele startet med en spøk fra Radioresepsjonens Tore Sagen. I satireprogrammet «Ukens vinner» på NRK uttalte Sagen at det eneste som ville være verre enn «Soldiers of Odin» er «Soldiers of Are og Odin», skriver NRK.

- Et alvorlig bakteppe Jo Stein Moen tok ideen i egne hender og opprettet Facebook-gruppa.

- Jeg opprettet egentlig gruppa med et alvorlig bakteppe. Politisk borgervern i Norge er en uting. Jeg syns ikke «Soldiers of Odin» skaper trygghet. De skaper mer utrygghet, sier Moen til Dagbladet.

«Soldiers of Odin» brer seg i hele landet og i går ga Frp-politikker Jan Arild Ellingsen støtte til Odins soldater. Ellingsen sa at gruppa bør få «honnør» for å ville hjelpe til å holde norske byer trygge.

Motgurppa «Soldiers of Are og Odin» ble opprettet natt til tirsdag og har i skrivende stund nesten 24 000 medlemmer.

LES OGSÅ: P3-programleder søkte om å være med i Odin Soldater.

Ikke et mot-borgerven - Det at gruppa har fått så mange medlemmer, på så kort tid et uttrykk for noe. Vi er mange fler enn «Soldiers of Odin» og det er tilfredsstillende. Men dette er en holdningsmessig markering og skal ikke bli noe mot-borgervern, sier Moen.

Det er Are Sende Osen og Klaus Joacim Sonstad som står bak det kjente radioprogrammet Are og Odin. Programmet ble i utgangspunktet sendt på NRK P3, og etter ti åt av lufta, ble de gjenforent på NRK P1.

- Jeg syns dette er veldig bra og spennende. Men nå som gruppa har så mange medlemmer, gir det oss også makt og med det følger ansvar. Så hva skal vi gjøre nå? Hva skal vi bruke den makta til? De som er med i gruppa må gjerne komme med forslag, sier Are Sende Osen.

- Avstå fra vold Osen skal i morgen møte Sonstad for å planlegge radiosending med Facebook-gruppa som hovedtema.

- Nå vil jeg oppfordre folk til å ikke legge andre til gruppa, men heller invitere dem, så de får bestemme selv. At blir jo forsterket på nett, så folk kan bli veldig sinte hvis de blir lagt til mot sin vilje, sier Osen og fortsetter:

- På Facebook er det lett å være imot ting. Men dette er en gruppe som er for noe og det er utrolig hyggelig at så mange er med. Men det skal ikke bli konfrontasjoner mellom gruppene og jeg vil oppfordre Soldiers of Odin til å avstå fra vold.

 LOGO:  Gruppas egen logo er tegnet av Klaus Joakim Sonstad. Foto: Jo Stein Moen
LOGO: Gruppas egen logo er tegnet av Klaus Joakim Sonstad. Foto: Jo Stein Moen Vis mer