Medrivende

Medrivende fortelling fra 1800-tallets Sicilia.

BOK: Italienske Simonetta Agnello Hornby brakdebuterte med «Mandelplukkersken» i 2004. Boka ble en prisbelønt bestselger tilegnet British Airways, fordi forfatteren fikk fortellingen som et syn mens hun ventet på flyet til London. Etter den tid har Hornby – kan man lese i takkeordet – vært på nippet til å gi opp skrivingen. Den London-baserte advokaten har imidlertid omdisponert tida, og resultatet er en roman om herskap og tjenere fra 1800-tallets Sicilia.

Elske og bli elsket igjen

I begivenhetenes sentrum står den rike, aristokratiske familien Safamita. Den har vært betydningsfull på Sicilia i generasjoner, men tidene forandrer seg. Øysamfunnet, og særlig adelens makt, rokkes ved av politiske omveltninger, arbeideropprør og mafiaens framvekst.

Costanza Safamita er helt fra fødselen annerledes; rødhåret og blek. Hun avvises av uklare grunner av moren. Baronessen føler bare avsky for datteren. Den lille, forskremte piken henvises til kjøkkenregionene, der tjenestefolk tar seg av henne med oppgaver og trøstefulle fortellinger.

Faren, som er dypt knyttet både til hustruen og datteren, foretrekker Costanza framfor brødrene hennes. Så snart hun er klar, lærer han henne opp til å kunne overta styringen, og pengene, i familien. Det blir ikke blidt tatt imot.

Stiv start, bittersøt slutt

Det er store emosjoner i sving mellom aktørene. Her er bitre familiefeider, lidenskap, dystre hemmeligheter og overgrep. Grådige brødre, dydige tanter, kloke tanter og svikefulle ektemenn. Tragiske kjærlighetsforhold. Romanen har alt man kan forvente av en familiesaga.

Det som gjør den til noe mer en gjengs underholdningslitteratur er, foruten det mangfoldige innholdet, fortellerstilen og det lite følelsesladde uttrykket. Etter en litt stiv start er «Arvetanten» medrivende lesning, overbevisende oversatt av Tommy Watz.