Medsøster-makt mot reservasjon

Overser reservasjonslegene at abortmotstand dreper kvinner i stedet for å redde foster?

SKIFTET SIDE: «Jeg erkjenner: Som tenåring var jeg abortmotstander. Voksenlivet lærte meg noe annet. Som ung, bekymret kvinne var jeg livredd for å komme i uløkka. Det innebar nemlig tvangsgifte, lausunge, utskjemt familie eller kriminell abort», skriver Gro Nylander. Som på 70-tallet var i front i kampen for abortloven. Foto: Øistein Norum Monsen
SKIFTET SIDE: «Jeg erkjenner: Som tenåring var jeg abortmotstander. Voksenlivet lærte meg noe annet. Som ung, bekymret kvinne var jeg livredd for å komme i uløkka. Det innebar nemlig tvangsgifte, lausunge, utskjemt familie eller kriminell abort», skriver Gro Nylander. Som på 70-tallet var i front i kampen for abortloven. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjære medsøstre,

I dag er det 8. mars-tog igjen. Dere som er 20-30-40 år beskyldes av og til for å ta hardt tilkjempede rettigheter som en selvfølge, og dermed glemme at de må forsvares. Og for mange av oss 70-tallsfeminister har kvinnekampen kommet litt mer i bakgrunnen med åra, i all fall når det gjelder å slutte seg til paroler og gå i tog.

Noe er annerledes i år. Nå ser det ut til at kvinner - og menn - må opp på barrikadene igjen. Grasrot-opprøret mot reservasjonsmulighet viser at nettopp det holder på å skje. Ikke minst de unge mobiliserer. De ønsker ikke fastleger som nekter å henvise dem til en gynekologisk avdeling som abortsøkende.

Siden alle reservasjonslegene er abortmotstandere er det vanskelig å oppfatte dette som annet enn en uthuling av norske kvinners lovbestemte rett til abort før 12. Uke. Dette skjer i mange land.

Jeg erkjenner: Som tenåring var jeg abortmotstander. Voksenlivet lærte meg noe annet. Som ung, bekymret kvinne var jeg livredd for å komme i uløkka. Det innebar nemlig tvangsgifte, lausunge, utskjemt familie eller kriminell abort. Mange ble skadet, mange sterile. Enkelte tigget seg til sykehusabort med trussel om at de ellers ville begå selvmord. Alle følte seg ydmyket, usle, skyldpålagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer