Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Korea

Megafon-diplomatiet

Skjellsordene og truslene ble kastet gjennom lufta. Megafon-diplomati er ikke som vanlig diplomati.

HÅPER Å MØTES EN GANG: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. Trump og Kim Jong-un skulle i utgangspunktet ha møtes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer
Kommentar

Donald Trumps avlysing av toppmøtet 12. juni kom etter noen dagers oppsiktsvekkende offentlig fiendtlighet foran det som skulle være tiårets politiske toppmøte, mellom Donald Trump og Nord-Koreas brutale diktator, Kim Jong-un. Trump hadde lovet at alle nordkoreanske kjernefysiske våpen skulle bort. Nord-Korea hadde håpet at de skulle kunne bruke våpnene til å forhandle seg fram til en avslutning av sanksjonspolitikken, og skaffe seg utenlandske investeringer, i bytte med inspeksjon av sine atomvåpenlagre.

BREV: President Donald Trump sier at det planlagte toppmøtet «passer dårlig», og sier at han ser fram til å møte Kim Jong-un en annen gang. Trump og Kim Jong-un skulle i utgangspunktet ha møtes for første gang i Singapore 12. juni. Video: CNN Vis mer

Slik gikk det ikke. Mye av grunnen ligger selvsagt i den avgrunnen det var mellom USA og Nord-Korea når det gjelder sakens substans, nemlig de nordkoreanske atomvåpnene. Trump lovet å skrote dem, uten noe lettelser i sanksjonene før alle våpen var skrotet. Nord-Korea ville bruke våpnene - og trolig aldri kvitte seg helt med dem - for å komme ut av sin politiske og økonomiske isolasjon.

Men mye av grunnen til at det spektakulært planlagte toppmøtet nå ikke blir noe av, er også at både USA og Nord-Korea har benyttet seg av en helt spesiell form for diplomati. Selv i opptakten til toppmøtet har partene stått på hver sin haug og skreket skjellsord og trusler mot hverandre. De har drevet med noe man i mangel av et bedre ord kan kalle megafon-diplomati.

Utgangspunktet for Trumps avlysning av toppmøtet er at den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe Son-hui kalte den amerikanske visepresidenten Mike Pence «ignorant og dum». Det var fordi han hadde gjentatt - og dermed forsterket - trusselen fra den ferske nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton om at den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un ville ende sine dager som den libyske diktatoren Muammar al-Gaddafi, hvis han ikke ville gjøre en avtale med USA. Gadhafi ble lynsjet mens han var på flukt etter at NATO støttet opprøret mot ham.

Konfrontert med denne trusselen svarte den nordkoreanske viseutenriksministeren Choe torsdag med denne kraftsalven:

- Om USA vil møte oss på et møterom, eller treffe oss i et kjernefysisk-til-kjernefysisk oppgjør, er helt og holdent opp til USA.

USAs visepresident truet altså Kim med at han vil bli lynsjet i et opprør hvis han ikke ville «gjøre en deal», som Pence sa. Mens Nord-Korea truet med atomkrig, en krig «som vil få USA til å smake på en forferdelig tragedie som de verken har opplevd eller kunnet forestille seg fram til nå», ifølge viseutenriksminister Choe.

Da var det åpenbart nok. Om Trump og hans administrasjon høynet spillet for å få et påskudd til å trekke seg ut av omfavnelsen med Kim, vet vi ikke. Vi vet heller ikke om Kim høynet spillet fordi det etter hvert ble åpenbart for ham at han ikke ville få så mye i et møte med Trump. Det vi vet er at tiårets mest spektakulært annonserte toppmøte er avlyst.

Vi har vært vitne til noe helt spesielt i internasjonalt diplomati, at to parter kjeftet hverandre opp, og skjelte hverandre ut etter noter, kort tid før møtet som ble lansert som et gjennombrudd i internasjonal politikk, etter planen skal skje.

- Vi har aldri sett noe liknende, i hvert fall ikke på dette nivået, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI, til Dagbladet.

Men det spørs om megafon-diplomatiet er over, selv etter dette? Trump ser ut til å mene at styrke, og høylytte trusler og press er en suksessoppskrift i internasjonalt diplomati.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media