KOMMENTARER

Norge-Kina-forholdet

Megafondiplomati gir ingen panda

Kina sender to pandaer til København neste år. Det er tegnet på diplomatisk idyll.

Megafondiplomati gir ingen panda
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kinas forhold til Norge er verre enn til noe annet vestlig land. Derimot blomstrer det politiske og økonomiske vennskapet mellom Kina og Danmark. Dette varme forholdet krones ved at Kina tilbyr sin ypperste diplomatiske gest – to pandaer til København Zoo i løpet av 2017. Det er slik Kina belønner sine venner.

Siden Den norske Nobelkomiteen tildelte den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo en fredspris i 2010 og viste verden en symboltung tom stol i Oslo rådhus, har all politisk kontakt mellom Kina og Norge vært brutt. En bilateral handelsavtale som var i ferd med å bli ferdigforhandlet, ble lagt på is. Den årlige menneskerettighetsdialogen som hadde pågått siden 1997, ble avblåst.

Utallige forsøk på opptining av forholdet har vært mislykket. I mellomtida har Kinas forhold til våre nordiske naboland blitt utviklet og styrket. Det har aktualisert spørsmålet om en felles nordisk plattform overfor Kina, et «5 + 1» forum bestående av Finland, Sverige, Island, Norge og Danmark på den ene siden i møtet med Kina på den andre. Samarbeidet ble nylig illustrert av de fem nordiske statsministrenes felles statsbesøk til USAs president Obama. Også kinesiske diplomater og akademikere har luftet ideen om en samordning av de nordiske landenes Kina-politikk. Nordisk råd har vedtatt å utforske mulighetene i de to kommende åra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer