Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Megafonene har stilnet i Syrias gater, og revolusjonen er stjålet

Syrias fredelige demonstranter er forvist fra gatene, både av det forhatte Assad-regimet og av de like forhatte islamistene.

FORSVUNNET: Den kjente menneskerettighetsadvokaten Razan Zaitouneh (nest ytterst t.h.) og tre av hennes kolleger ble kidnappet av væpnede menn i Douma utenfor Damaskus i desember 2013. Islamistene som kontrollerer byen, har ikke gjort noe forsøk på å oppklare forbrytelsen.
FORSVUNNET: Den kjente menneskerettighetsadvokaten Razan Zaitouneh (nest ytterst t.h.) og tre av hennes kolleger ble kidnappet av væpnede menn i Douma utenfor Damaskus i desember 2013. Islamistene som kontrollerer byen, har ikke gjort noe forsøk på å oppklare forbrytelsen. Vis mer
Kommentar

SEKS ÅR etter at krigen i Syria startet, er det lite å feire for landets aktivister. Fem millioner syrere har flyktet til andre land, åtte millioner er internt fordrevne. Mellom 300 000 og 500 000 har mistet livet.

For seks år siden gikk entusiastiske ungdommer med megafoner i gatene og krevde president Bashar Assads avgang. Så startet krigen, men i områder som ble såkalt frigjort av opprørere, fortsatte en demokratisk utvikling, med et levende sivilsamfunn, der lokale krefter tok over styre og stell og der frivillige organisasjoner dukket opp som paddehatter. I krigssonene kunne aktivister forsyne verdens medier med videoer og bilder som viste krigens overgrep.

SÅ BLE den syriske revolusjonen strupt, men ikke bare av Assad-soldater, iranere, Hizbollah-krigere og russiske bombefly. Ved økonomisk og militær hjelp fra rike araberland rundt Persiabukta bygde islamistiske militsgrupper seg opp som de ledende på opprørssida. Revolusjonen ble stjålet, og i dag ser vi resultatet. Områdene som ennå ikke er gjenerobret av regimet i Damaskus, er nå hovedsakelig under islamistenes beinharde styre.

I DE KRIGSHERJEDE områdene Douma og Øst-Ghouta utenfor Damaskus regjerer den saudi-støttede islamistgruppa Jaysh al-Islam (Islams hær), den største opprørsgruppa i området, med jernhånd. I Al-Tawba-fengslet i Øst-Ghouta blir fanger torturert i «frigjøringens» og «sharias» navn. Tidligere i måneden måtte en lokal avis stenge etter press fra islamistene. Den var «blasfemisk», og redaksjonen hadde oppfordret folk til å demonstrere i gatene, ble det hevdet. Situasjonen ble opphetet, og Jaysh al-Islam svarte med å svarteliste fire organisasjoner. En av disse dokumenterte menneskerettighetsbrudd, en annen arbeidet for utvikling av lokaldemokrati.

FØR SITUASJONEN igjen ble totalitær over hele Syria,S dominerte unge aktivister sosiale medier. I dag er det myndighetene og islamistene som har overtatt hegemoniet. Aktivistene har enten blitt arrestert, gått under jorda, eller rett og slett forsvunnet. De som holder til i utlandet, er fremdeles aktive, men mange har av naturlige grunner mistet gløden. Blant flyktningene i Libanon er det også frykt for Assads beryktede sikkerhetstjenester som fremdeles har et godt grep om det lille nabolandet.

-Mange av aktivistene som befinner seg er i Europa, er levende døde, skriver den spanske avisa El Pais.

HELDIGVIS er ikke situasjonen helt svart. En del opposisjonelle klarer fremdeles å få sendt dokumentasjon av overgrep ut av Syria. I noen få områder er det ennå et slags fungerende sivilsamfunn. De mest optimistiske har ennå ikke gitt opp håpet om en demokratisering av Syria.

Men så lenge Vesten vender ryggen til, er det dessverre liten grunn til optimisme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media