Megarockere i heavy krise

Underholdende dokumentar om megarockere i krise

FILM: Samme hva man måtte si om Led Zeppelin, Metallica er heavy metal-rockens største kommersielle suksess (90 millioner solgte album), en bedrift som omsetter for millioner av dollar i musikk.

Da er det lett å forstå at firmaet Metallica ansatte terapeut - «performance enhancement coach» - til å veilede og assistere under en kommunikasjonskrise mellom de tre styremedlemmene. Tilfeldighetene (?) ville at de også inviterte et filmteam med på moroa.

Avslørende

Etter gigantsuksessen «Metallica» gikk bandets karriere på tomgang resten av 90-tallet. Et par retningsløse album seinere tar de tyren ved hornene for å reposisjonere seg. Det er den prosessen vi får være åndeløse, gapende tilskuere til.

For «Metallica: Some Kind of Monster» er et nådeløst avslørende dokument om et megabands indre liv, dette er «Spinal Tap» på alvor. Samtidig er det en film som ikke bare burde appellere til Metallica-fans, men også til alle som jobber i konfliktområder.

Nær sammenbrudd

Metallica har alltid vært styrt av manisk-aggressive James Hetfield og business-strategen Lars Ulrich, med Kirk Hammett som nøytral bisitter.

Etter 20 års samliv nærmer det seg sammenbrudd. Derfor hyrer de rådgiveren Phil Towle, som for 40 000 dollar i måneden skal hjelpe dem med å løse uløselige konflikter.

Med ham på slep går Metallica og produsent Bob Rock optimistisk i gang med å spille inn det som skal bli albumet «St. Anger», men atmosfæren er giftig. Hetfield smeller døra etter seg og sjekker inn på avrusing for alkohol og diverse andre substanser.

Firetimersdag

Hetfield blir borte, på ukjent sted, i nesten et år. Tilbake i gjengen avslører han at han på grunn av terapien bare kan jobbe fra 12.00 til 16.00 hver dag. Sånt legger unektelig bånd på et band som har vært vant til å holde på og holde på. Verre blir det når Hetfield nekter de andre å jobbe etter at han er dratt, og Ulrich holder en «Fuck! Fuck!! Fuck!!!»-monolog som ikke gjør klimaet bedre.

Utrolig nok kom de seg gjennom strabasene, gjorde ferdig «St. Anger» og dro på turné. Og der er de ennå. The monster lives.

STORE: </B> Her ser vi Metallicas trommis Lars Ulrich fra Rock in Rio-festival i sommer.
--> LET\'S ROCK?: Metallica (Randy Trujillo, Lars Ulrich, James Hetfield og Kirk Hammett) prøver seg fram.