TV: Åtte tirsdager framover kan vi følge 10A ved Majorstua skole det siste året på grunnskolen. Fotograf og regissør Odd Syse - med lydmann - hang på de 25 elevene skoleåret 2003/04. Siste år med gjengen som de garantert vil savne. Bare vent.
Dokument
«10A» er underholdende og spenstig, men samtidig også et substansielt tv-dokument om hvordan det er å gå på en offentlig skole i Norge med jag og Høyre-mas.
Men det er langt flere enn utdanningsminister Kristin Clemet som burde sette av tirsdagskveldene for å få et ubyråkratisk innblikk i skolehverdagens små og store gleder, sorger og administrative pengeproblemer.
De av oss som surret med tanken om å bli lærere, får også et vitnemål på at vi valgte riktig ved ikke å havne bak katetret.
Vi hadde garantert kommet i verbalt klammeri med den oversløve luegjengen, eller bedt noen av de unge jentene dra dit Barbie bor.
Stor ros til klassestyrerne også, men det er ikke mulig å ikke la seg sjarmere/provosere av elevenes sløye påfunn og pubertale tenåringshumor, der de står på kanten av å vokse seg inn i ei usikker brytningstid.
Serien er også særs viktig voksenopplæring. Vi som tror vi veit mye, men som ofte ikke skjønner en skit av hvordan 14- 15-åringer tenker, snakker og hva de er opptatt av. Og hvorfor de oppfører seg så fordømt dustete. Fordommer blir bekreftet, og avkreftet, like fort som en gjennomsnittselev kan sende mms, som for lengst er den nye sms. Samtidig undrer vi tidvis på om de lærer noe som helst.
Harde valg
10A-serien er et ikke-pedagogisk innlegg i debatten om hva slags skole vi har og hva slags skole vi ønsker. Den speiler ganske godt hvordan skolen er. Elevene ved Majorstua er i starten veldig klar over at de skal yppe seg foran kamera, men etter hvert blir de mindre kamerakarikerte, og vi glir liksom inn i klassen. Som han med rynkene.
Serien trenger godt ned i samtidssekken. Nære og ærlige møter i form av elevsamtaler og foreldresamtaler, og klasseturer i alvor og skjemt, men vi ser også hvordan en norsk skole må velge mellom mjuke og harde fagverdier, reinhold eller en lærer ekstra?
Serien har flere gjenkjennelige elementer for oss som gikk ut fra grunnskolen rett etter svartedauden, og de fleste av dagens elever vil også kjenne seg godt igjen. Valgfag i mobbing, dop og faenskap er mange etter skoledagens slutt.