«Mein Kampf» inndratt i Tsjekkia

I Praha har politiet raidet bokhandler og beslaglagt Adolf Hitlers bok «Mein Kampf». Forleggeren risikerer åtte års fengsel.

Forleggeren Michal Zitko har gitt ut boka i billigutgave, som en del av serien «Bøker som forandret verden». Etter at den tsjekkiske kulturministeren omtalte «Mein Kampf» og bokserien på TV, ble alle eksemplarene revet bort.

Regjeringen iverksatte beslagleggingen etter at tyske og jødiske grupperinger protesterte mot nyutgivelsen av boka, som inneholder Hitlers selvbiografi og raseteori. Nå er Zitko tiltalt for å spre nazistisk propaganda, en forbrytelse som i Tsjekkia har en strafferamme på åtte år.

Zitko er sjokkert over tiltalen mot ham, og mener dette er et gufs fra tidligere tider med streng sensur. - Akkurat som under kommunismen, bygger man opp et register over forbudte bøker, sier forleggeren til The Guardian. Politiet har også antydet at de vil inndra «Mein Kampf» fra tsjekkiske biblioteker.

Hitler skrev «Mein Kampf» mens han satt fengslet for kuppforsøk i München, og den kom ut i to bind i 1925 og -26. Boka er i dag å få tak i på biblioteker og i bokhandler i de fleste vestlige land.