KOMMENTARER

Nyutgivelse på norsk: «Mein Kampf»

«Mein Kampf» ser ut som en praktbok. Det er problematisk

Denne nyutgivelsen er det tvilsomt om vi trenger.

PROBLEMATISK: Dagbladets bokanmelder og sakprosaforfatter Erle Marie Sørheim stiller seg kritisk til gjenutvigvelsen av Aldof Hilers «Min kamp» på norsk. Bak utgivlesen står forlegger og pressemann Arve Juritzen. Foto: NTB Scanpix.
PROBLEMATISK: Dagbladets bokanmelder og sakprosaforfatter Erle Marie Sørheim stiller seg kritisk til gjenutvigvelsen av Aldof Hilers «Min kamp» på norsk. Bak utgivlesen står forlegger og pressemann Arve Juritzen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I 2015 var det 70 år siden Adolf Hitler døde, og dermed løp også opphavsrettighetene til hans politiske manifest, «Mein Kampf», ut. Rettighetene har den tyske delstaten Bayern sittet på, og de stoppet et hvert opptrykk av den i Tyskland. Boka har likevel vært tilgjengelig på biblioteker og antikvariater, og svært mange tyske familier har en gang hatt et eksemplar i bokhylla – for alle nygifte i Tyskland mellom 1933 og -45 fikk boka i bryllupsgave. «Mein Kampf» ble en slags Bibel i nazitidens Tyskland, opplaget var på millioner og den gjorde Hitler rik.

For å komme eventuelle nye utgaver i forkjøpet utga Institut für Zeitgeschichte i München en kommentert utgave i 2016. Det er en nesten 2000 sider lang murstein med 3500 vitenskapelige kommentarer der en rekke eksperter plukker teksten fra hverandre. Den har solgt godt, opplaget er på over 85 000. Nå vil det nystartede forlaget Literarum gjøre noe av det samme i Norge. De har fått oversetter Dag Biseth til å oversette «Min kamp» på nytt og førsteemanuensis ved Oslo Met, Anders G. Kjøstvedt, til å skrive forord og kommentarer til teksten. Boka er på 833 sider og blir lansert i disse dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer