Meklere: - Leilighetene i «Nr. 19» er dyre kjendisobjekter

Leilighetene er for dyre, og folk er redde for «Nr. 19»-byggets kjendisstatus.

Det er noe av konklusjonen fra fire av landets mest kjente mekleres analyse av hvorfor salget av de tv-oppussede leilighetene har fått en så treg start.

Eiendomsmeklerne Petter Andreas Poppe, Odd Kalsnes, Nils O. M. Nordvik og Miguel Vivot Sørholt har liten tro på at reality-leilighetene vil oppnå verditakstene på mellom 2,1 og 2,25 millioner kroner. Uavhengig av hverandre anslår alle fire leilighetene til priser mellom 1,7 og 1,8 millioner kroner.

Sammensatte årsaker

Ingen av dem har med egne øyne sett de fire leilighetene i Midtoddveien 19 på Kjelsås i Oslo. Fra sidelinjen har de fulgt med på prosessen og gjort seg opp sine meninger om de fire leilighetene.

- Mai og juni er to av de aller beste månedene for å selge leiligheter. Når det ikke kommer bud i et så varmt marked, mener jeg det kan være to årsaker. Enten er leilighetene priset for høyt, eller markedsføringen har vært for dårlig og enkel. I dette tilfellet skyldes det antakelig en kombinasjon, mener eiendomsmekler Petter Andreas Poppe i Aktiv Eiendomsmegling.

Poppe mener den enorme mediefokuseringen i forkant kan ha vært med på å bremse interessen for leilighetene.

- Temaet i tv-serien har vært å tjene mest mulig penger, og å sko seg på oppussingen. Dette har kjøperne fått følge med på, sier Poppe, som tror kjøperne dermed mister følelsen av å gjøre et godt kjøp.

- Dette har vært en jakt på profitt. Da blir kjøperne skeptiske. Det hadde jeg blitt.

Poppe stiller spørsmål ved hvor grundig oppussingen har vært, siden det ikke er fagfolk som har pusset opp. For å øke verdien på en leilighet på 60 kvadratmeter fra 1,5 til 2,1 millioner kroner understreker han at det trengs en svært grundig jobb.

Cocktailparty

Miguel Vivot Sørholt i Eiendomsmegler1 regner med fagfolk har vært inne i ettertid og kvalitetssikret tv-deltakernes arbeid. Han er likevel skeptisk til takstene som er satt.

- Leiligheten har størrelse som passer bedre til en toroms enn en treroms. Det må være en proporsjon mellom størrelse og antall rom, mener Sørholt. Han er skeptisk til å ha 1600 på visning.

- En slik visning blir bare mas. Kjøperne får ingen opplevelse av leiligheten, og det hele minte mer om et cocktailparty, sier Sørholt.

Han mener 1,8 millioner kroner er en passe pris for leilighetene.

- 2,1 millioner kroner er dyrt, men 1,5 millioner ville vært et kupp.

- Jippo

- Dette er blitt en jippo, og det er lagt opp til å selge dyrt. Dette gjennomskuer folk, mener Nils O. M. Nordvik i meklerselskapet Nordvik&Partners.

- Det er viktig å ikke pusse opp for mye. Kjøperne av en slik leilighet er som regel et ungt par. De ønsker å pusse opp selv, og å skape sitt eget bo, mener Nordvik.

- For over to millioner kroner forventer folk en halvdel av en enebolig og en liten hageflekk, ikke en fjerdedel.

A dvokat Odd Kalsnes i Amegler mener kvadratmeterprisen på 35000 kroner er for høy for å være Kjelsås som ligger nord i Oslo.

- Kjelsås er ikke Frogner. Leilighetene er priset ut fra en tv-serie, men folk kjøper ikke gull for dyrt. I dette området er det vanskelig å få mer enn 30000 kroner kvadratmeteren, mener Kalsnes.

- Mange er nok også redd for å kjøpe et kjendisobjekt, tror han.