Mekong-rock

Musikk som har overlevd mot alle odds.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: Blant de mange kambodsjanske kulturtradisjoner som ble forsøkt radert ut av diktatoren Pol Pot og hans medløpere, var landets vitale, popmusikalske blomstring.

Artister som Sinn Sisamouth og Ros Serey Sothea nøt en enorm popularitet på 1960-og 70-tallet med en blanding av nasjonale tradisjoner og innflytelse fra vestlig rock.

Nytt liv

Begge disse - som hver for seg har en utrolig livshistorie - var sammen med en rekke andre musikere blant de millioner av mennesker som ble henrettet av det nye regimet. Men de seinere åra har platene deres dukket opp og igjen - til glede for en ny generasjon av ungdom.

Fire cd-er

Musikken deres er også utgangspunkt for California-gruppa Dengue Fever, som siden 2001 har utgitt fire cd-er. Den nyeste, «Sleepwalking Through The Mekong», er en åpenbaring av en utgivelse, som inkluderer både en låtsamling og en drøy time lang film (med flere interessante bonuskutt) om gruppas turné i Kambodsja i 2005.

Sterk blanding

Gruppa ble startet av brødrene Ethan og Zac Holtzman og tre andre musikere. På en nattklubb i den såkalte Little Phnom Penh på Long Beach fant de sangerinnen Chhom Nimol, som sørger for en orientalsk, klokkeklar, forførende og lysende vakker melodiføring, med tekster på khmer. Backingen er en blanding av alt fra garasjerock til surfgitar, fra gyngende rytmer til glødende solospill på gitar eller Farfisa-orgel - dette italienskproduserte instrumentet som ble spilt med villskap av en rekke vestlige 60-talls grupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer