Mektig Ibsen-drama

Merk deg navnet Trond Espen Seim med en gang. Som keiser Julian i Ibsens idédrama «Kejser og galilæer» spiller han seg opp til toppdivisjonen av norske skuespillere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Adrenalin og champagne dagen derpå

Alle ventet at Den Nationale Scene skulle komme til å brekke nakken på å sette opp Ibsens omfangsrike lesedrama «Kejser og galilæer» fra 1873. Men så er det motsatte altså skjedd: Oppsetningen har landet med begge beina på jorda og vel så det. Dette stykket om tro og tvil i en historisk brytningstid er blitt fascinerende teater på det brede episke lerret. Det er ikke støvete et sekund, men moderne i sin rytme og stil, uhyre velregissert og konsentrert. Til slutt makter det å gjøre Ibsen til en interessant tidsanalytiker, også for vår tid.

Tre ganger før

Ibsen skrev stykket om keiser Julian og seinromertida som et lesedrama. Det er angivelig bare oppført tre ganger tidligere i Norge. Første gang på Nationaltheatret i 1903, med Egil Eide som Julian, orket man bare å spille første halvdel. For så vidt ikke så rart: Å spille hele teaterstykket, med alle Ibsens kronglete detaljer og sceneanvisninger, vil ta nærmere elleve timer.

Regissør Hilda Hellwig har kappet det ned til fem, uten å miste verken de lange linjene eller brytningene både på det indre og ytre plan. Regien er en nytelse, rå, stram og visuelt gjennomtenkt. Der stillstanden kan true, lister Hellwig inn toner og lyd, øker eller senker styrken, eller arrangerer skuespillere og scenebilder ekspressivt, plastisk, humoristisk og fikst. Det gir oppsetningen en vitalitet gjennom alle de fem timene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer