Mektig kompaniskap

Stor innspilling av Uchida.

Schönbergs produksjon for klaver er vektig, liten og altfor ofte beslaglagt av angivelige spesialister på komponisten og den nye musikken. Det kan vi høre på denne innspillingen, der Mitsuko Uchida gir seg komponisten i vold, og plusser på med klavermusikk av Anton Webern og Alban Berg.

Hun er ellers mest kjent for sitt myke anslag i lysende innspillinger av Mozart og Schubert, altså viktige deler av tradisjonen som Schönberg og de andre komponistene i 2. wienerskole selv mente at de videreførte. Og hun spiller dem med utrolig gehør for klangen i musikken.

I Schönbergs klaverkonsert går hun i kompaniskap med Pierre Boulez og Cleveland-orkestret. Da skjer det store ting, fordi Boulez' evne til å få fram både detaljene og de lange linjene i musikken matcher Uchidas mesterlige grep om solistpartiet, slik at de i fellesskap kan våge seg ut på de store dypene i denne musikken. Jeg tror ikke det er mulig å finne noen innspilling der Schönbergs klaverkonsert framstår som en så opplagt tilføyelse til standardrepertoaret.