Mektig kveld for Mingus Big Band

- Vi er verdens beste band, skrøt saksofonist/bandleder Alex Foster da han introduserte Mingus Big Band på Cosmopolite lørdag kveld. Stemningen ved konsertens slutt tydet på at han hadde samtykke fra brorparten av publikum i den uærbødige påstanden.

Charles Mingus (1922- 79) skrev, arrangerte og framførte musikk - ofte blues i alt fra rå «hollering» til sofistikerte arrangementer - som ingen andre i jazzen. Etter hans død har flere band holdt Mingus-stilen i hevd, og årets turnéutgave av Mingus Big Band viste seg så desidert å være på høyden. Med frodige saks-solister som John Stubblefield, Bobby Watson og unge Seamus Blake (Bloomdaddies, John Scofield Quartet) i fremste rekke overvant bandet både reisetrøtthet og tekniske problemer gjennom Mingus-klassikere som «Oh Lord, Don't Let Them Drop That Atomic Bomb On Me», «Fables of Faubus», «Goodbye Pork Pie Hat» og en rivende «Better Git Hit In Your Soul» som ekstranummer.

Stilen var den kjente: uakademisk og litt rufsete i uttrykket, likevel presis og full av helhjertet musisering med tonnevis av swingfølelse og emosjonelt trøkk som bar langt ut i Møllergata.

Til trøst for dem som ikke kunne være til stede: Bandets nye «Blues & Politics»-CD (Dreyfus/MusikkLosen) er en god erstatning, med mye av besetningen og repertoaret representert, i tillegg til låter som «Haitian Fight Song», «It Was A Lonely Day In Selma, Alabama» og «Meditations For A Pair of Wire-Cutters».